Twee dagen ervoor was het demoveld beregend om zonder stof te kunnen rooien. Dat lukte goed. Het rooien verliep vlot. De opbrengst was zeer laag. Tekst & fotos: Niels van der Boom
De rooidemonstraties trekken veel bekijks. Enkele stewards met luchthoorns houden toezicht. Overal op en in klimmen is er anno 2018 niet meer bij.
Ook het demoveld van PPO Westmaas heeft te lijden gehad onder het extreme weer van dit seizoen. In de lage plekken worden alleen kluiten gerooid.
Dewulf toonde zijn RF3060 bunkerrooier, met Flexyclean reinigingsunit, en de 4-rijïge Kwatro bunkerrooier.
De nieuwste generatie Puma 3 van AVR is uit te rusten met IoT-techniek, om zodoende machinegegevens te verzamelen en gebruiken.
Ploeger houdt het nog steeds bij de AR-4BX en showde het meest recente model. Op de reiniging kwam het dit jaar niet aan.
Het enige grote nieuws kwam van AVR met de presentatie van hun Lynx wagenrooier. Het is bijzonder dat een fabrikant in dit segment innoveert.
Ook nieuw is de Field Loader 240 van Dewulf. Een MH 240 stortbak met reinigingsunit en overlaadband. De maximale capaciteit bedraagt 150 ton per uur.
Grimme heeft al enkele jaren een dergelijke machine in het programma. Die heet bij hun Clean Loader. Ook hier veel bekijks voor het overladen.
Naast de overlaadstations waren ook 2 inschuurlijnen van Prinsen/Visser en AVR te zien.
Deze enorme zelfrijdende overlaadwagen van loonbedrijf Hack uit Kruisland kwam helaas niet in actie.
Net als deze getrokken Dezeure overlaadwagen op de stand van importeur MCF.
Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw, nam op de stand van Stichting NCOR de handleiding precisielandbouw in ontvangst. De stichting presenteerde ook hun uitleenservice van precisiebemesters, die samen met landbouwscholen landelijk wordt georganiseerd.
Alternatieve methoden voor loofdoding hebben de aandacht van pootgoedtelers. Nieuwkomer Rema uit Friesland showt hun EnvimaxX looftrekker en wortelsnijder.
Fendt-importeur Mechan Groep demonstreert de nieuwe 943 MT rupstrekker in Nederland. Vandaag niet in actie, maar wel indrukwekkend.
Vaia-importeur De Heus heeft voor alle kipwagens typegoedkeuring ontvangen van de RDW. Daarvoor is hij onder meer met luchtremmen uitgerust. Dat was bij veel fabrikanten duidelijk zichtbaar.