Eigen foto

Nieuws Boerenprotest

'Weer protesten als Kamer niets doet met eisen'

1 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn - 30 reacties

De Farmers Defence Force gaat over 4 weken weer protesteren als er niets gedaan wordt met de actiepunten die het dinsdag 1 oktober bij de minister heeft ingediend. Agractie wil zelfs binnen 2 weken reactie van de minister op voorstellen van de organisatie.

"We hebben een ultimatum van 4 weken gesteld. Als het kabinet binnen deze periode niets doet met actiepunten die wij ingediend hebben, dan gaan we opnieuw protesteren", aldus Sieta van Keimpema, woordvoerder van de actiegroep. "We willen dat de Tweede Kamer een concrete actie verbindt aan de protesten."

Eisenpakket
Een concreet punt is dat het kabinet geen standpunt in mag nemen over het stikstofrapport van de commissie Remkes voordat het overleg heeft gehad met boerenbelangenbehartigers. "Wij willen net als LTO Nederland aan tafel hierover, omdat blijkt dat boeren niet genoeg vertrouwen in LTO Nederland hebben", aldus Keimpema.

Andere eisen van de actiegroep zijn onder meer kostendekkende prijzen voor producenten en geen vee inleveren vanwege de aanpak van stikstof. Ook moeten oneerlijke handelsakkoorden verdwijnen: wat hier niet mag worden geproduceerd, mag hier niet worden geconsumeerd. 

€17,5 miljoen
Bart Kemp van Agractie heeft een plan aan minister Schouten voorgelegd waarin tot de puntjes beschreven wordt wat Agractie wil: "Er is budgettair onderbouwd dat we ieder jaar €17,5 miljoen willen. Dat willen we onder meer gebruiken voor eerlijke lespakketten op school en eerlijke prijzen voor de boer. Ik wil binnen 2 weken een reactie van de minister", aldus Kemp. Op sociale media gaan inmiddels berichten rond dat boeren op 29 oktober Schiphol willen blokkeren als er geen actie wordt ondernemen vanuit de politiek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden