Eigen foto

Gewastour Uien week 26

Mooi weer op komst voor uienpercelen?

24 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

Vrijdag 21 juni was de langste dag van het jaar. Op een aantal percelen is bolvorming waargenomen, maar dit gaat nog niet hard. Op de uienpercelen in het oosten van Nederland wordt momenteel beregend en op het perceel in Kortgene (Zeeland) heeft de eerste tripsbespuiting plaatsgevonden.

Een lange dag heeft een positieve invloed op de start van de bolvorming. Echter, ook de temperatuur is een belangrijke factor. Daarentegen was er ook voor en na vrijdag 21 juni regelmatig sprake van een lange daglengte. Daarbij worden de komende dagen hoge temperaturen verwacht. Deze 2 factoren kunnen gunstig uitpakken voor een goede start van de bolvorming. 

Op het perceel in Zweeloo (Drenthe) komt de bolvorming langzaam op gang. Foto: 24-06-2019.

Vierde en vijfde pijpje 
Op 4 percelen van de Gewastour staan de uien inmiddels in het vierde of vijfde pijpje. Op het perceel in Dronten (Flevoland) ontwikkelen de uien zich goed. Het perceel is in week 25 geschoffeld. Voorlopig lijkt er genoeg vocht aanwezig te zijn en is van beregenen nog geen sprake.

Ook op het uienperceel in Kimswerd (Friesland) lijkt nog voldoende vocht aanwezig te zijn. In de regio viel de afgelopen maand ruim 105 millimeter neerslag. Ook op het uienperceel in Tollebeek (Flevoland) hoeft voorlopig nog niet te worden beregend. Hier viel afgelopen maand 75 millimeter neerslag. 

Kanten klepelen op het uienperceel in Kimswerd (Zeeland). Foto: 21-06-2019.

Beregenen
Daarentegen viel op het perceel in Zweeloo (Drenthe) over de afgelopen maand slechts krap 50 millimeter. Daarom is er maandag 24 juni voor het eerst beregend op dit Gewastourperceel. Op de wat 'hogere ruggen' lijken de uien het zwaarder te hebben door de bodemherbicide. Daarbij zal de warmte door het beregenen verder in de grond trekken en zal juist de bovenste laag wat afkoelen.

Het uienperceel in Oeffelt (Noord-Brabant) is vrijdag 21 juni beregend. Er is ongeveer 15 millimeter toegediend. De uien op het perceel staan in het vijfde tot zesde pijpje.

Op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) is beregend. Foto: 21-06-2019.

Trips 
De eerste tripsbespuiting binnen de Gewastour is inmiddels een feit. De tripsbespuiting heeft donderdag 20 juni plaatsgevonden op het perceel in Kortgene (Zeeland). Er werd een enkele trips gevonden. "Maar, het was wel echt even zoeken", zo geeft de teler aan. Toch is de teler blij dat hij alvast een bespuiting heeft kunnen doen, voordat het warme weertype zijn intrede doet.

De eerste tripsbespuiting vond plaats op het perceel in Kortgene (Zeeland). Foto: 20-06-2019.

Op het perceel in Tollebeek (Flevoland) blijft de teler alert op trips, omdat in de opgeving al meldingen zijn geweest. Spuiten in dit weertype kan een beperking zijn, want hierdoor zullen de veldspuiten voornamelijk in de avonduren actief zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden