Special Gewastour week 22

Beregenen noodzaak op perceel Biddinghuizen

31 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

De aardappelen op het 6,5 hectare grote perceel in Biddinghuizen (AgroTechniek Holland) staan er goed bij. Doordat de buien steeds langs het perceel trokken, moest er begin week 22 beregend worden. Op dinsdag 29 mei viel er 10 millimeter regen, maar dat was pas de tweede bui sinds het poten.

Het beregenen was nodig, omdat de loofontwikkeling in deze periode belangrijk is. Ook de knolzetting komt eraan en wanneer de grond te droog is, komen er te weinig knollen aan een plant. Het perceel heeft als voorvrucht voor de helft bieten gehad en voor de andere helft wintertarwe. De helft van het perceel is begin november gewoeld en de andere helft is geploegd.

Pootwerkzaamheden
De aardappelen zijn 20 april gepoot, op 30,5 centimeter pootafstand. Dit werd gedaan met een bekerpootmachine. De ruggen zijn op 23 april met een volle veld frees gefreesd. De grond bestaat uit zeeklei (25% afslibbaar) en heeft een organisch stofgehalte van 2,7% en een pH van 7,3.

Vroeg in het voorjaar is er 500 kilo kali 60 per hectare bemest. Voor het poten uit is er nog 500 kilo NPK (22% N) gestrooid en tussen het poten en frezen 450 kilo. Op de hoofdfoto is te zien dat het Sencrop weerstation is geplaatst.

Tijdlijn:
Datum Activiteit
November 2017 Ploegen/woelen
Vroege voorjaar Kali 60 bemesting (500 kg)
20 april 2018 Pootbedbereiding en poten en 500 kilo NPK (22% N)
Na het poten 450 kilo NPK (22% N)
23 april 2018 Ruggen frezen

Klik hier om terug te gaan naar de pagina van de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden