Agrifoto

Inside Aardappelen

In diverse regio's is poten bijna klaar

11 April 2019 - Anne Jan Doorn

Het poten van de aardappelen is bijna overal in volle gang en diverse regio's zijn zelfs al bijna klaar met poten. Er zijn altijd verschillen zichtbaar, zo ook dit seizoen. Er zijn bijvoorbeeld ook regio's die nog flink achterlopen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het zuidwesten van het land verloopt het poten van de aardappelen behoorlijk rap. "Eind volgende week is zeker 90% gepoot", zo meldt Luc Remijn, adviseur bij Delphy. "Er is halverwege vorige week al begonnen en het gaat hard." Daarbij ziet Remijn wel dat het droog is, al levert dat voor nu nog geen problemen op voor de aardappelen.

Flevoland is minder ver
In Flevoland zijn telers niet zo ver als in Zeeland. Volgens Jan Salomons, adviseur bij Delphy, zijn veel consumptieaardappeltelers in Flevoland wel gestart met het poten van de aardappelen. "Ik verwacht dat in Zuidelijk Flevoland eind deze week ongeveer 40% gepoot is." In Oostelijk Flevoland zijn de telers nog minder ver. De schattingen voor die regio lopen uiteen van 5% tot 30%. Daarbij blijkt dat vooral de grote telers al begonnen zijn met het poten, waar de kleinere telers nog even afwachten. 

"De onderlaag was tot op heden best nat, voornamelijk doordat er in de maanden februari en maart nog 100 millimeter neerslag is gevallen. Het heeft ervoor gezorgd dat telers toch nog afgewacht hebben. Salomons verwacht daarnaast dat er in de pootgoedteelt volgende week zal worden gestart met het poten. "De droogte is met name in de pootgoedteelt een risico, want vocht is voor de knolzetting de allerbelangrijkste factor."

Limburg nog niet overal droog
In Gelderland is ook volop begonnen met het poten van de aardappelen. De lichte gronden zijn snel droog, waardoor Gelderse telers die pootgoed hebben al bijna klaar zijn. Wanneer we verder naar het zuidoosten (naar Noord-Limburg) kijken, dan is daar nog minder gebeurd. "Premières zijn links en rechts al gepoot, maar het is nog niet overal droog genoeg. Het zaaien van de uien en uitrijden van de mest heeft voorrang", aldus Koen Peters, adviseur bij Delphy. 

Dit geldt ook voor de provincie Groningen en de veenkoloniën. Daar heeft nu ongeveer de helft van de bedrijven een beginnetje gemaakt met het poten. "Ik verwacht dat zo'n 10% van de (zetmeel-)aardappelen nu in de grond zit. Meer richting het noorden van de provincie, op de zware klei, zit denk ik nog geen aardappel in de grond", zo laat Han Kammer, adviseur bij Delphy, weten. 

 

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden