Shutterstock

Nieuws Weer

Enorme verdeeldheid in neerslag landelijk

20 Mei 2019 - Niels van der Boom - 4 reacties

De onweersbuien hebben zondag 19 mei lokaal voor zeer grote hoeveelheden neerslag gezorgd. Er viel in relatief korte tijd tot 80 millimeter. Het westen en noorden van het land kreeg op de meeste plaatsen echter helemaal geen regen.

De prille gewassen snakken allemaal naar een bui. In de maand april viel weinig neerslag en ook de maand mei verloopt relatief droog. Sommige gebieden hebben amper regen gehad, tot maximaal 50 millimeter in het oosten van het land.

Lokale buien
Door het zeer lokale karakter van de buien, waar soms veel hagel bij was, is het lastig een duidelijk beeld te geven. Zo registreert de neerslagkaart in Flevoland amper regen, terwijl in werkelijkheid tot 30 millimeter viel in Oostelijk Flevoland.

De regio rondom het Belgische Peer kreeg het zwaar te verduren. Daar viel tot circa 75 millimeter neerslag. Ook ten noordoosten van Eindhoven was het goed raak. Door de vele regen kwamen straten blank te staan. In Zuid-Duitsland was er eveneens sprake van lokaal wateroverlast als gevolg van hevige buien, die ook maandag 20 mei aan kunnen houden. Daar is al 150 millimeter gevallen.

Gewastourpercelen
De diversiteit aan neerslag is ook merkbaar op de Gewastourpercelen. Het aardappelperceel in Biddinghuizen kreeg 25 millimeter neerslag, terwijl in Zeewolde amper 1 millimeter viel. De percelen in Zeeland kregen enkele millimeters en ook in het oosten viel wat regen.

Het is nog niet duidelijk of de regen voor schade heeft gezorgd.

Of de stortbuien voor schade aan de gewassen heeft gezorgd is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk moeten de gewassen het met de neerslag van zondag doen. Het verdere verloop van mei ziet er vooralsnog droog uit. Alleen aan het einde van de maand wordt een nog klein beetje neerslag voorspeld. Bekijk de weersverwachting op perceelsniveau met Agroweer.

Ook op de percelen van de Gewastour viel behoorlijk wat regen. Zie hier hoeveel neerslag er op het perceel bij jou in de buurt is gevallen.

De regen van zondag 19 mei zorgde ook hier voor flink wat overlast.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden