Eigen foto

Gewastour Uien week 34

Zicht op uienoogst wordt steeds duidelijker

19 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness

Nu nagenoeg alle uienpercelen van de Gewastour Uien zijn gestreken, wordt het zicht op de daadwerkelijke oogst steeds duidelijker. Ondanks het feit dat de percelen mogelijk eerder strijken door de harde wind, blijven ze groen en lijkt de groei nog even aan te houden. 

Op alle uienpercelen is afgelopen week regen gevallen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het inmiddels is gedaan met het beregenen van de percelen; bijna overal is de haspel dan ook al naar binnen gehaald. In het noorden en het zuiden viel vorige week de meeste neerslag. Op het perceel in Kortgene (Zeeland) viel 51,1 millimeter en op het uienperceel in Kimswerd (Friesland) viel zo'n 62,5 millimeter.

Bespuitingen 
Op de Gewastourpercelen in Kortgene (Zeeland), Zeewolde (Flevoland) en Tollebeek (Flevoland) zijn de uien inmiddels ook al bespoten met maleïnehydrazide (MH). Op het perceel in Kimswerd (Friesland) wordt de kiemremmer deze week gespoten. Op het perceel in Zweeloo (Drenthe) is nog niet zeker wanneer de kiemremmer wordt gespoten. Dit perceel zal overigens in 2 keer worden gespoten, want ongeveer 25% van het perceel loopt achter op de rest. 

Het perceel in Kimswerd (Friesland) is het laatste perceel dat strijkt. Foto: 17-08-2019.

Geringe opbrengst in Noordoostpolder 
Op het uienperceel in Tollebeek (Flevoland) lijkt de opbrengst niet mee te vallen. De warme periode heeft veel invloed gehad. Het perceel is 1 keer voor en 1 keer na de opkomst beregend. De laatste bespuiting tegen de bladvlekkenziekte en valse meeldauw zal naar verwachting aankomende week worden gedaan. Ook op het uienperceel in Oeffelt (Noord-Brabant) wordt de laatste ziektebestrijding uitgevoerd.

Voor het perceel in Kortgene (Zeeland) geldt dat de uien in ieder geval in september worden gerooid. Op het perceel in Tollebeek (Flevoland) wordt rond half september waarschijnlijk gerooid. Voor de overige uienpercelen is nog niet duidelijk wanneer er wordt gerooid. De zaaiuien zullen in ieder geval tot eind augustus nog in de grond zitten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden