Agrifoto

Nieuws Teeltseizoen 2020

Landwerk komt op gang, maar nachtvorst lonkt

17 Maart 2020 - Erik Colenbrander

Hoe snel droogt het land op? De gunstige weersvooruitzichten zijn het goede nieuws bij al het slechte rondom het coronavirus en de effecten ervan op de agrarische markten. Al is suikerbieten zaaien een risico met de serie nachten met stevige vorst die voor volgende week wordt verwacht.

Drainage controleren, groenbemester onderwerken en geelkleurend wintergraan bemesten met stikstofkunstmest. Maar na een paar dagen droog weer is het land nog vrijwel nergens in Nederland geschikt om vandaag drijfmest op uit te rijden en te gaan zaaien en poten.

De weersvooruitzichten bieden perspectief met zonneschijn en maximumtemperaturen van 15 tot misschien wel bijna 20 gaden ergens langs de Belgische grens op woensdag. Daarna kan een paar dagen een klein beetje neerslag vallen en vervolgens wordt het waarschijnlijk schraal, maar uitbundig zonnig weer. De eerste paar dagen met een krachtige wind. In de winter kan het onder die omstandigheden echt zijn gaan vriezen. Nu is er alleen kans op nachtvorst, uitgezonderd de kustgebieden. Overdag een graad of 10. Hoe snel wordt het land bekwaam?   

Vroege aardappelen
In Zuidwest-Nederland, traditioneel vroeg met het landwerk, begint de tijd voor de teelt van vroege aardappelen en plantuien te dringen. Emiel Noordermeer, verkoopleider bij CZAV, verwacht dat er gezien de weersverwachting geen verschuiving plaatsvindt van het areaal zomertarwe naar zomergerst. Wel verschuift de drijfmestgift op veel bedrijven van het wintergraan naar de aardappelteelt, is de inschatting van Noordermeer. Vanuit Denemarken komen meldingen dat wintergraan moet worden overgezaaid na extreme regenval. Zo erg is het in Zuidwest Nederland niet, al viel er plaatselijk in Zeeland al meer dan 80 mm regen deze maand. Februari was in Zeeland minder extreem nat dan elders in Nederland.


Neerslagkaart maand maart tot nu toe

Suikerbietenzaai en nachtvorst
Het ligt voor de hand dat de Suiker Unie de eerste melding van gezaaide bieten deze week binnenkrijgt. Traditioneel zijn de zandgronden in West-Brabant het vroegst. Vorig jaar ging het suikerbietenzaad op de eerste percelen al in de laatste week van februari de grond in. Maar tot nu toe is er dit jaar nog vrijwel nergens gezaaid.

Het is maar de vraag of het suikerbieten zaaien deze week wel echt op gang komt. Jos Wellens, bedrijfsleider van de Zuid-Limburgse PPO proefboerderij Wijnandsrade, is huiverig voor de stevige vorst die de komende week wordt verwacht. “Ook al wordt het land deze week bekwaam, dan nog wachten we op onze proefboerderij waarschijnlijk met suikerbieten zaaien, gezien de voorspelde vorst.”

Vanggewas explosie
Groenbemesters dreigen te zwaar te worden. Door het uitblijven van vorst zijn vanggewassen als gele mosterd en bladrammenas niet verschrompeld. “Zodra de temperatuur oploopt, gaan we zeker bij vanggewassen als Italiaans raaigras en winterrogge een flinke groei explosie zien”, schrijft kweekbedrijf Limagrain in haar nieuwsbrief.

Idealiter geef je het vanggewas daarvoor een eerste tik, want een massaal gewas is lastiger in te werken en moet langer verteren. “Houd je percelen in de gaten en pak het vanggewas zodra de draagkracht het toelaat aan, indien mogelijk nog in maart.” Lukt dat niet of is het vanggewas nu al zeer massaal, dan raadt Limagrain aan te maaien of te klepelen voordat de stoppel wordt ingewerkt en het land zaaiklaar wordt gemaakt.

Voor de Achterhoekse aardappel-en gladiolenteler Jos Sloot uit Steenderen is de redelijk gunstige want droge weersverwachting een prettige afleiding.  Maar ook niet meer dan dat. “Natuurlijk hebben we zin om op het land aan het werk te gaan maar de coronacrisis is echt zorgelijk. In het bijzonder voor de bollentelers. Zij hebben al geïnvesteerd, maar zien hun oogst nu waardeloos worden.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden