Eigen foto

Gewastour uien - week 30

Halen we een topopbrengst uien?

28 Juli 2021 - Jesse Torringa

Na een moeizame start lijkt de ontwikkeling van de zaaiuien behoorlijk bijgetrokken. Het gewas staat er gemiddeld gezien fris op, maar de stand is erg wisselend tussen de regio's. Daarnaast steeg het areaal zaaiuien met 11%. Wordt er een topopbrengst behaald?

Door een koude en natte periode bleef de groei achter en het aantal planten viel in het midden en noorden van Nederland soms flink tegen. Vaak een combinatie van de (te) goede werking van bodemherbiciden en lage temperatuur. Na een warmere periode hebben de zaaiuien zich goed doorontwikkeld, met name in het zuiden.

Zuiden
De plantuien zijn nog lang niet allemaal verwerkt, maar in het zuiden worden binnenkort de eerste zaaiuien gerooid. Het zuiden is traditioneel altijd als eerste aan de beurt en spannen ook dit jaar zeker de kroon. Een van de hoofdredenen is dat de gemiddelde temperatuur daar begin het jaar iets hoger lag, waardoor de start een stuk beter verliep. Op het zand in Limburg en Noord-Brabant staan de uien er gemiddeld gezien goed bij, zoals op het gewastourperceel in Ysselsteyn. De zaaiuien zijn begonnen met strijken en groeien nog flink door. Limburg en Noord-Brabant zijn samen goed voor ruim 5.000 hectare.

Zaaiuien van het ras Barito in Ysselsteyn (Limburg).

In de provincie Zeeland, goed voor 4.000 hectare zaaiuien, staat het gewas er redelijk tot goed op. In Zeeland lopen de uien ook op schema, maar zo ver als in Limburg zijn ze nog niet. Vanaf de zijkant van het perceel is het niet altijd wat het lijkt: "Vanaf de weg lijkt het heel wat, maar als je eenmaal het veld in gaat dan valt het soms toch een beetje tegen. Bepaalde plekken lopen achter en er missen af en toe planten. Wel is het beter dan afgelopen jaren", meldt Klaasjan Boer uit Kortgene.

Midden-Nederland
De provincie Flevoland is met bijna 9.500 hectare zaaiuien goed voor 31% van het totale areaal zaaiuien in Nederland. Afgelopen week draaiden de eerste haspels op de percelen en hadden sommige percelen het lastig, net zoals in het begin van het seizoen. De verschillen zijn hier groot: van veel loof met veel planten tot een zeer matig aantal planten en matige loofontwikkeling met maximaal 6/7 pijpen. Er staan erg goede percelen bij waar met voldoende vocht en het wegblijven van hitte een goede opbrengst behaald kan worden.

Op de zwaardere gronden lijkt de stand minder. Het Gewastourperceel in Dronten is een duidelijk voorbeeld: een zeer trage opkomst en het loofpakket is relatief klein. Het kleine loofpakket oogt wel erg fris maar een hoge opbrengst lijkt er in theorie niet gehaald te worden.

Perceel in Dronten. Aantal planten is goed maar het loofpakket is relatief klein.

Noord-Nederland
De uitbreiding van het areaal uien zit voornamelijk in het noorden van Nederland, met de zaaiuien op het zand in Drenthe aan kop. In de provincie Drenthe steeg het areaal zaaiuien met 39% naar ruim 2.295 hectare, gevolgd door Groningen met 21% naar 3.229 en Friesland met 16% naar 1.427 hectare. De zaaiuien hadden het moeilijk aan het begin van het seizoen en in sommige regio's zijn er percelen omgeploegd. Ook hier  wisselen mooie blokken met uien af met zeer matige. 

Zaaiuien in Kimswerd (Friesland).

Wat vooral opvalt in het noorden is dat de zaaiuien gemiddeld 2 weken achterlopen vergeleken met normaal. Het bollingsproces lijkt langzamer van start te gaan en het loof ontwikkelde zich nog erg hard de laatste tijd. Dat is ook het beeld van uienteler Arjen Jakobs uit Wezup: "De zaaiuien lopen iets achter op voorgaande jaren. Ook heb ik dit jaar meer pleksgewijs stuifschade." Ook in Drenthe lijkt de ontwikkeling behoorlijk bijgetrokken. 

Het Gewastourperceel in Eenrum (Groningen) staat er goed op, zeker als je naar het gemiddelde beeld in de provincie Groningen kijkt. Het aantal planten valt soms tegen in de regio. Uienteler Dirk Binnema is daarin tegen tevreden over zijn zaaiuien "De uien staan er dit jaar erg goed bij, beter dan voorgaande jaren." Maar ook op het perceel van Binnema lijkt het bollingsproces wat later van start te zijn.

Topopbrengst
Met de weersvooruitzichten zal de groei voortzetten de komende weken. De neerslag kwam voor veel uientelers net op tijd waardoor de uien weer van voldoende vocht zijn voorzien. Extreme hitte lijkt uit te blijven de komende tijd. Zo kunnen er flink wat tonnen gaan groeien de komende weken. Zeker als je bedenkt dat het areaal zaaiuien van 2021 met 11% is toegenomen naar circa 30.400 hectare, zouden we wel eens de hoogste opbrengst zaaiuien kunnen behalen dit jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden