Eigen foto (bewerking BB)

Gewastour Uien - Week 39

Regen spelbreker in de staart van de uienoogst

26 September 2022

Oktober nadert en steeds meer uientelers zijn de uienoogst aan het afronden. Vorige week (week 38) gaf het weer de mogelijkheid de uien droog naar binnen te rijden, maar daar is deze week geen sprake meer van. 

Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) heeft zondagavond de laatste uien van het land geladen. Donderdag is hij begonnen in de rode uien, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij heeft in natte omstandigheden gerooid, waardoor er op de zwaardere gronden wat grond in het zwad lag. Zaterdag begon hij aan de gele uien, maar een kleine bui gooide roet in het eten. In de de nacht van zaterdag op zondag kwam daar nog eens 5 millimeter neerslag over heen. Door genoeg zon en wind kon hij zondag om half één weer rijden en rond middennacht (foto boven) waren de laatste uien van het land. Wat de opbrengst betreft, is Hogenhout tevreden. Rood zit hij rond de 50 ton en geel rond de 60 ton. Alle uien heeft hij twee keer beregend. Nu wachten nog 20 hectare consumptieaardappelen om te worden gerooid.

Rode uien laden bij Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr).
Rode uien laden van Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr).
Rode uien laden bij Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr).
Rode uien laden bij Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr).
Gele uien laden bij Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr).
Gele uien laden bij Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr).

In Wezup (Dr) bij Arjen Jakobs is de uienoogst nog niet zo ver. Hij was van het weekend bezig met rooien, maar is er uitgeregend. De koppakkers liggen gerooid en die wil Jakobs opladen voordat hij verder gaat met rooien. Eind van de week verwacht Jakobs wel dat de oogst weer kan worden opgepakt, maar hij heeft nog drie tot vier oogstdagen voor de boeg. Haast heeft Jakobs niet, een van zijn gele uienpercelen staan groen en hij denkt de eerste of tweede week oktober klaar te zijn in de uien. 

Uienrooi combinatie van Arjen Jakobs uit Wezup (Dr). 

Martijn Derikx uit Ysselsteyn heeft 13 september de laatste uien al ingeschuurd en was zondag bezig met het zaaien van winteruien. De opbrengst van dit jaar vond Derikx erg wisselend, maar hij mocht niet klagen. Het rooien en laden verliep goed door het mooie weer. Dit jaar doet hij een proef met winteruien op een halve hectare met uienzaad van het ras Panther. Nu is Derikx druk met pioenrozen, de oogst hiervan loopt door het uienseizoen heen en loopt ook op zijn einde.

Martijn Derikx uit Ysselsteyn (L) die zondag 25 september zijn winteruien heeft gezaaid. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooiingen

Nagroei geeft opbrengst op kleigrond een boost

Gewastour uien - week 41

Proefcijfers: grote variatie uienoogst, beregenen loont

Gewastour Weer - week 40

Willen boeren gaan rooien, is het weer niet goed

Gewastour week 39

Aardappelpercelen staan blank in het zuidwesten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief