Shutterstock

Gewastour Aardappelen - Week 23

Groei aardappel gaat niet vanzelf: start beregenen

8 Juni 2023

Op de meeste percelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour staan de aardappelen net boven of hikken zij er tegen aan. De groei gaat echter nog niet snel, waarbij de onkruidbestrijding dit seizoen nog wel een ding kan worden. Ook is de eerste teler begonnen met het beregenen van de aardappelen nu de droogte er in hakt.

De aardappelen beginnen te groeien, maar het is de vraag of rond de langste dag een perceel Innovator dicht staat. Bij het Gewastourperceel in Elst (Gelderland) komen de aardappelplanten boven. Er zit voorlopig nog voldoende vocht rond de knol.

Daarentegen zijn ze op de zandgrond in Wouw (NB) begonnen beregenen. De aardappelen worden beregend met 22 millimeter water. De reden voor het beregenen is om de onkruidbestrijding  te laten werken en de wortelontwikkeling te verbeteren, zegt teler Gybert Doggen. 

Doggen is op zijn zandgrond in Wouw (NB) begonnen met beregenen.

Onkruidbestrijding
De aardappelen in Hellevoetsluis (ZH) staan inmiddes boven maar onkruidbestrijding wordt dit jaar wel een ding, zegt teler Kees Trouw. Voor de langste dag is meestal de vegetatieve groei van de plant en na de langste dag begint de generatieve groei bij de plant dat is al met twee weken. Vegetatieve groei is de groei van bladeren, stengels en wortels en generatieve groei is de groei van knollen bij de aardappelen. Het is dus maar de vraag of het ras Innovator dit jaar dicht komt te staan. Onkruid krijgt dit seizoen daardoor een betere kans om te groeien. 

Ondertussen maakt de harde wind de onkruidbestrijding lastig met het huidige weer. Naast de droogte speelt ook de wind een rol. "De onkruidbestrijding in de aardappelen is op het moment lastig door de schrale wind. Het beste moment om te spuiten is nu 's ochtends vroeg of 's avonds laat in verband met de wind" zo geeft Trouw aan. Trouw heeft zo lang mogelijk gewacht met aanfrezen om mechanisch het onkruid te kunnen drukken.

Het Gewastour perceel bij René Mesken in Appelscha (Friesland) moet nog boven komen. De eerste onkruidbestrijding is woensdag goed gegaan. Het voordeel van het huidige droge wee, is dat er ook geen onkruid kiemt. Het is lastig om het goede moment op te zoeken met bespuiting in verband met de relatieve luchtvochtigheid en de wind. De bespuitingen gebeuren nu 's avonds laat of 's ochtends vroeg. "Het is tot nu toe een heel bijzonder seizoen, ik ben benieuwd hoe alle gewassen er rond de langste dag opstaan", besluit Mesken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - week 38

Eerste aardappelen van Innovator al ingeschuurd

Gewastour uien - week 38

Telers hebben flinke meters gemaakt met uienoogst

Gewastour uien - week 37

Uien vliegen in rap tempo over de rooimat

Gewastour uien - week 36

Telers helpen de uien een handje met strijken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox