Eigen foto

Gewastour uien - week 23

Haspels draaien overuren om groei er in te houden

9 Juni 2023

De groeiomstandigheden voor de zaaiuien zijn niet optimaal, maar de groei begint er eindelijk een beetje in te komen. De haspels worden er bijgehaald om het gewas een handje te helpen. Bovendien zijn veel telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour bezig in de bemesting met de volgende gift.

In Beemte Broekland zijn de uien afgelopen week voor het eerst geschoffeld en bemest met KAS. Bovendien voorziet teler Ruud Vossebeld de uien van een kunstmatige regenbui ze te laten groeien. De uien hebben 10 millimeter ontvangen. Vossebeld gaat de uien van het weekend opnieuw beregenen. "Ik geef de uien liever elke keer een kleine hoeveelheid water dan in een keer veel".

Er zit steeds meer groei in de uien door de oplopende temperatuur, zo merkt ook Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr). "De uien staan nu in de tweede pijp. De rest van de gewassen groeien ook door. Alleen de wortelen waren een uitdaging om boven te krijgen. De wortelen hebben we een paar keer moeten beregenen voor opkomst".

De uien van Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr)

Uien Bijbemesten
De uien in Philippine (Zeeland) worden ook steeds beter zichtbaar tussen de gerst. De uien zijn gespoten met sporenelement mangaan. "Sporenelementen zijn belangrijk voor het gewas. Mangaan is onder andere van belang voor de productie van enzymen die een rol spelen bij fotosynthese, eiwitstofwisseling en celdeling. Ook zorgt het voor stevigheid van de celwanden en stimuleert de wortelgroei. De uien bijbemesten met KAS stond gisteren (donderdag) op de planning", vertelt teler Jacky Dieleman.

Uien van Jacky Dieleman uit Philippine (ZL) worden steeds beter zichtbaar.

Groei er inhouden
Teler David de Wit uit Lepelstraat (NB) heeft deze week de uien bijbemest met 150 kilo KAS en gelijk beregend om de meststof zijn werk te laten doen. De uien van De Wit staan in de derde pijp en hebben de groei lekker te pakken. "De uien worden voor de tweede keer beregend dit jaar. We beregenen met zo'n 12 á 13 millimeter water ditmaal. Zoals het er nu naar uitziet, kan ik elke week terug blijven komen met de huidige weersberichten."

Ook De Wit wil de groei er goed inhouden vanwege de achterstand die het al heeft. "De uien hebben nog niet veel vocht nodig in dit groeistadium, maar ik wil ze mooi door laten groeien. Over drie maanden is het alweer eind augustus en breekt de oogst aan". Bij de uien in Zeewolde (FL) komt de tweede pijp er aan. Afgelopen weekend is het Gewastour perceel bijbemest met Nutramon en Kaliumsulfaat. Daarna is ook dit perceel beregend om de groei erin te houden.

De uien staan nu in de tweede pijp in Zeewolde (FL)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - week 38

Eerste aardappelen van Innovator al ingeschuurd

Gewastour uien - week 38

Telers hebben flinke meters gemaakt met uienoogst

Gewastour uien - week 37

Uien vliegen in rap tempo over de rooimat

Gewastour uien - week 36

Telers helpen de uien een handje met strijken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox