Doorgrond

Gewastour Uien - Week 21

Spotsprayen of volvelds spuiten?

20 Mei 2025 - Anna de Jonge

Het verschil tussen spotsprayen en volvelds spuiten leidt tot uiteenlopende meningen onder uientelers. Ook op gebied van de stikstofgift hebben de verschillende Gewastour-deelnemers hun eigen strategie.

Hubert Linders uit Nederweert wijst op de kosten van spotsprayen: "Rond de €200 per hectare, dat is wel aan de prijs." Toch zijn er ook duidelijke voordelen te benoemen. Reinder Hogenhout uit Kimswerd legt uit: "Je zet de uien met een contactbespuiting behoorlijk stil, maar dat zie je niet als je volvelds spuit. In lastige jaren kun je met minder groeiremming de uien beter afronden. Bovendien kun je pleksgewijs een krachtigere bespuiting uitvoeren dan volvelds. Zet dat maar op waarde."

Henco Bouma, crop manager bij BASF ziet spotsprayen als een waardevolle aanvulling op de bestaande onkruidbestrijding. "Het is een mooie ontwikkeling waarmee in toenemende mate goede resultaten worden geboekt. Belangrijk is wel dat je vooraf al de basis goed op orde hebt met een effectieve bodemherbicide. Spotsprayen is vooral bedoeld om de laatste, moeilijk te bestrijden onkruiden of aardappelopslag pleksgewijs aan te pakken."

Hij benadrukt dat spotsprayen vooral effectief is als vervolg op een eerdere, brede bestrijding. "Idealiter ben je na een goede bodemherbicide al 90% van het onkruid kwijt, en gebruik je spotspray voor de resterende 10% tot 20%. Als je echter 80% van je perceel met de spotsprayer behandelt, ben je feitelijk volvelds aan het spuiten en is het effect en de gewasschade vergelijkbaar, zeker bij hogere doseringen."

Ook de mate van gewasreactie hangt af van meerdere factoren volgens Bouma. "Bij gebruik van contactmiddelen met hogere doseringen is het van belang hoe ver het gewas is afgehard. En bij middelen zoals glyfosaat, bijvoorbeeld bij aardappelopslag, loop je meer risico. Afstelling van de spuit en het gekozen middel maken dus echt het verschil. Elk perceel is maatwerk.

Student Xam Hage van Aeres Hogeschool Dronten geeft aan: "We hebben een taakkaart laten maken voor percelen met pleksgewijze distelgroei. Die gaan we nu gericht behandelen met onze volvelds spuit, maar dan dopgestuurd, met doppen op 50 centimeter afstand. De zones zijn bepaald met behulp van dronegegevens."

Verschillende benaderingen van stikstofgift
Op het gebied van stikstofbemesting blijken de strategieën sterk te variëren. David de Wit uit Lepelstraat heeft na een extra gift van 50 kilo inmiddels 90 kilo per hectare gestrooid. Jacky Dieleman uit Philippine geeft aan dat er op zijn percelen 30 kilo is toegediend. Hubert Linders verdeelde de stikstof in twee beurten van elk 40 kilo.

Daarentegen kiest Peter Holster uit Marknesse voor een afwachtende aanpak. "Ik heb nog helemaal niets gestrooid en ze groeien als kool. Vandaag ben ik gestart met fertigatie. Ik ben benieuwd wat dat gaat doen." Reinder Hogenhout geeft aan dat er bij hem inmiddels 135 kilo is gestrooid, al verwacht hij dat er nog weinig daadwerkelijk is vrijgekomen. Arjan Jakobs meldt dat hij deze week 200 kilo NK zal toedienen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden