Valse meeldauw duikt al vroeg op dit seizoen. Eind mei werd de schimmel al waargenomen en niet alleen in de plantuien. De schimmelziekte laat zich dit jaar opvallend vroeg zien. Net als vorig seizoen, toen ook al vroeg in het jaar de eerste aantastingen opdoken.
De uienpercelen binnen de Gewastour zijn dit jaar gemiddeld rond 20 maart gezaaid. Dat is bijna een maand eerder dan in 2024. Door de vroege zaai en uiteenlopende neerslagverdeling per regio is de opkomst niet overal gelijk verlopen, wat op sommige percelen leidt tot een kwetsbaarder gewas. Tegelijkertijd laat de groei op veel plekken juist een sterk beeld zien.
Hubert Linders uit Nederweert (Limburg) is positief: "De groei is geweldig, het gaat echt hard. Vorige week de eerste bespuiting gedaan met Orondis Plus. Daarmee is een goede basis gelegd gezien het weer."
Preventieve aanpak essentieel
Hoewel de aantastingen tot nu toe beperkt zijn, wordt valse meeldauw inmiddels in meerdere regio's waargenomen. Aangezien het beschikbare middelenpakket uitsluitend preventief werkt, is een tijdige en consequente bestrijdingsstrategie noodzakelijk. Curatieve ingrepen zijn niet mogelijk. In de praktijk wordt geadviseerd om een strak spuitschema aan te houden, bijvoorbeeld met Zorvec Epicaltrin in combinatie met Kenbyo FL en een uitvloeier, toegepast met een interval van zeven dagen.
De aanpak verschilt per regio en situatie. Klaasjan Boer uit Kortgene (Zeeland) vertelt: "Ons beste perceel is nu twee keer gespoten. Het andere perceel nog niet, maar dat gaan we deze week voor de regen doen."
Naast gewasbescherming is ook hygiëne van groot belang. Uienafval en plantresten moeten goed worden afgedekt om verspreiding van sporen te voorkomen. Dergelijk materiaal vormt een belangrijke bron van infectie, zeker na een zachte winter en bij een vroege teeltstart zoals dit jaar.
Verschillende keuzes per teler
Niet iedereen kiest op dit moment al voor een chemische aanpak. Zoals Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Friesland). "Eind van de week heb ik de uien maar wat Vitalosol Gold (een bladmeststof) geven. Om nu al met chemie te beginnen, dan komt het ook niet goed… Veel opties zijn er niet." David de Wit uit Lepelstraat (Noord-Brabant) ziet een krachtig gewas: "De uien groeien heel hard, kom er tegen met zes pijpjes. Nog geen trips gevonden." Afgelopen vrijdag heeft hij een preventieve bespuiting tegen valse meeldauw uitgevoerd.
Waakzaamheid geboden
De vroege druk van valse meeldauw benadrukt het belang van nauwkeurige gewasmonitoring. Vooral bij dauwnachten en hoge luchtvochtigheid kan de schimmel zich snel ontwikkelen. Door alert te blijven en tijdig maatregelen te nemen, kunnen telers de ziekte beheersbaar houden en hun gewas gezond door de komende weken loodsen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.