Prijzen storten in

Brazilië zorgt voor klappers op suikermarkt

14 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

Brazilië heeft zijn focus weer verlegd van ethanol naar suiker. Zo gaat de suikerproductie naar verwachting met 6,5 procent stijgen, tegenover een daling van 5,22 procent bij de ethanol. Onder invloed daarvan daalde suikerprijzen naar het laagste punt in meer dan twee jaar tijd, zo meldt de Financial Times.

De toonzetter op de markt is de ICE suikernotering  en deze daalde tot onder het bedrag van 18,66 cent per pond. De actuele handel gebeurde tegen een bedrag van 18,42 cent en kwam daarmee uit op het laagste bedrag sinds augustus 2010, een daling van 4,2 procent in vergelijking tot het begin van de week.

"Dit is de week dat de suikermarkt te maken heeft gekregen met een koude douche", zegt Jonathan Kingsman van het Zwitserse suikerbedrijf Kingsman.

De laatste maanden hield de suikermarkt er rekening mee dat de Braziliaanse regering de prijzen van binnenlandse brandstofprijzen zou gaan verhogen wat weer de productie van ethanol ondersteunt. Ook was er de aanname dat de regenval in Zuid-Amerika gedurende het midden van het jaar voor een lager dan verwachte productie zou gaan zorgen.

Deze aannames verdwenen meteen toen Unica, de vertegenwoordiger van de Braziliaanse suikerindustrie in het midden en centrale deel van Brazilië, bekend maakte dat er over november 32,9 miljoen ton suiker was geproduceerd, een plus van 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Gezien de meeste analisten rekening hielden met een suikerproductie van 30 tot 33 miljoen ton voor het hele jaar betekende dat het einde voor de hoge prijzen.

Nu richten alle ogen zich op de oogsten in India en Thailand, welke eveneens grote producenten van suiker zijn.  De prognose voor India, welke te weinig regen zag aan het begin van de moesson,  zijn naar verwachting beter dan verwacht werd. Onzekerheid heerst er over de Thaise productiecijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden