Onzekerheid door winter

Russisch voergraan naar nieuw hoogtepunt

15 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De prijzen voor Russische voergranen gaan waarschijnlijk het jaar eindigen met een plus van 75 procent door een krap aanbod en verslechterde omstandigheden voor het wintergraan 2013. "Boeren hebben geen haast om hun graan van de hand te doen en dat is de belangrijkste factor achter de hogere prijzen voor 2013", aldus analisten van SovEcon tegen Black Sea Grain.

In de laatste week van 2012 steeg de tarweprijs met 10 Amerikaanse dollar naar een bedrag van 356 dollar. Ongeveer een jaar geleden varieerde prijzen van 207 tot 210 dollar per ton. Ondertussen is de vraag vanuit de export naar duur Russisch graan minimaal. Hierdoor worden de lastige exportomstandigheden door het extreme weer naar de achtergrond gedrukt.

SovEcon geeft aan dat wintertarwe wel eens schade kan ondervinden van de koude winter omdat in sommige delen van de zogenaamde "broodmand" geen sneeuw gevallen  is.  Het percentage aanplant wat in een slechte staat is passeert nu nog niet de 8 en 9 procent, laat de Russische vice-president Arkady Dvorkovich weten.  

De slechte weersomstandigheden helpen ook niet mee omdat deze de vraag naar zaad kan stimuleren vanwege herinzaai in het voorjaar. Rusland heeft een paar zware jaren achter de rug, zo kende het land extreme droogte, slechte weersomstandigheden in 2011-12 en droogte in de lente van 2012. Dit heeft veel gevergd van de graanvoorraden en de binnenlandse graanprijzen naar een record gestuurd, waarbij gevreesd wordt voor tekorten in de lente.  

Russische boeren koersen eveneens af op een tekort aan voergraan, aldus het ministerie van Landbouw. In het noordwesten van Rusland ligt slechts 82,3 procent van het benodigde voer in voorraad, in het zuiden 87 procent, in het noorden van de Kaukasus, de Volga regio 83,6 procent, Siberië 72,1 procent, de Oeral 92,2 procent en het verre oosten 83,2 procent.  Het rapport meldt dat boeren nog 1,5 miljoen ton voergranen moeten bijkopen om de tekorten af te dekken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden