Plus 40 graden

Australische hitte verschroeit tarwegrond

24 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De ergste hittegolf in de geschiedenis van Australië zorgt ervoor dat de ingezaaide tarwe verschroeit. Hierdoor nemen de zorgen over de productie van "s werelds tweede exporteur toe, zo schrijft Reuters.

Analisten en handelaren vrezen dat de tarwe dit jaar in een te droge grond wordt ingezaaid. Hier wordt over minimaal twee maanden mee begonnen, maar met temperaturen van ver boven de 40 graden is een groot deel van het broodnodige vocht aan de bodem onttrokken. De maximum temperatuur van rond de 40 graden Celsius hield zeven dagen aan, dit is drie dagen langer dan het vorige record uit 1973 en meteorologen verwachten pas in maart regen.

De staat Nieuw-Zuid-Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, is de voornaamste producent van harde wintertarwe. De afgelopen drie maanden minder dan 40 procent van de normale hoeveelheid regen gevallen terwijl het teer van de weg smelt door de hitte.

De slechte omstandigheden leiden mogelijk tot een productiedaling voor het tweede jaar op rij. Afgelopen jaar produceerde Australië 25 procent minder dat het record van bijna 30 miljoen ton in 2011. De verwachting van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is dat Rusland dit jaar 10,5 miljoen ton tarwe exporteert. Dit is ongeveer de helft van het voorgaande jaar.

In Queensland, een staat in het noordoosten van Australië, bracht een tropische storm enige verlichting. In totaal viel ongeveer 15 centimeter regen. De verwachting is dat de storm in de loop van de week landinwaarts trekt in zuidelijke richting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden