Plan moet altijd aanwezig zijn

Geen subsidie zonder gewasbeschermingsplan

25 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Boeren die bij een controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen gewasbeschermingsplan kunnen laten zien, worden gekort op hun subsidie. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het ontbreken van een plan wordt vanaf dit jaar gezien als een ernstige overtreding en kan daarmee van invloed zijn op de inkomenssteun die de ondernemer uit Brussel krijgt. Voor het ontvangen van deze steun moet namelijk aan alle voorwaarden voor goed ondernemerschap worden voldaan, dit wordt ook wel cross-compliance genoemd.

Het niet hebben van een beschermingsplan werd tot eind voriga jaar gezien als een "herstelbare overtreding". Boeren kregen dan de kans om alsnog een plan op te stellen. Werd dit op tijd gedaan dan waren er geen gevolgen voor de subsidie. Nu is deze herstelmogelijkheid geschrapt waardoor gebruikers ten alle tijde in bezig moeten zijn van een beschermingsplan.

Het hebben van een plan blijft de verantwoordelijkheid van de boer, ook als een loonwerker de middelen toepast. Veehouders die het spuiten over laten aan een loonwerker moeten dus ook in bezit zijn van een beschermingsplan. Is dit niet het geval dan kan dit leiden tot een korting van 3% van de hele inkomenssteun. De NVWA begint in februari met de cross-compliance controles. Boeren hebben dus nog even de tijd om een gewasbeschermingsplan op te stellen.

Distributeurs en loonwerkers hebben kant en klare formulieren die boeren kunnen gebruiken. Doel is dat er bewust en kritisch gekeken wordt naar het gebruik en de alternatieven voor chemische bestrijding goed zijn afgewogen. Om het de boeren makkelijker te maken werkt het ministerie van Economische Zaken samen met de sector aan een nieuwe opzet van het gewasbeschermingsplan. Deze zal naar verwachting in januari 2014 van kracht worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
G Vermunt 25 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/item/10819234/Geen-subsidie-zonder-gewasbeschermingsplan]Geen subsidie zonder gewasbeschermingsplan[/url]
Ls

Weer meer papierwerk !
Heeft absoluut geen toegevoegde waarde !
ik 25 Januari 2013
weer een op je rug die je moet onderhouden ,en een belachelijk stukje papierwerk moet controleren ,met nul toegevoegde waarde,
maar wel met weer een mega boete!!!!!!!!!!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden