Canadees veldonderzoek neonics

Zaadbehandeling geen effect op bijen

28 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een uitgebreid veldonderzoek afgelopen zomer in Ontario, Canada, heeft geen verband aangetoond tussen zaad behandeld met neonicotinoïden (neonics) en de gezondheid van bijen, zo meldt The Western Producer. Dat is in tegenstelling met de Europese rapporten die suggereren dat neonics verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van bijenkolonies over de hele wereld.

Onderzoekers zijn de gegevens nog aan het evalueren, maar het bewijs toont aan dat canola (een genetisch gemodificeerde variant van koolzaad) behandeld met clothianidin, een Bayer neonicotinoïde, geen bedreiging voor de gezondheid van de bijenkolonie is, zegt Cynthia Scott-Dupree, een professor aan de universiteit van Guelph School"s of Environmental Sciences.

De bijen die blootgesteld waren aan het middel produceerden nagenoeg dezelfde hoeveelheid honing als een controlegroep van bijen. ‘Een lagere honing opbrengst is een indicatie dat de gezondheid van de kolonie achteruit gaat. Als clothianidin van invloed zou zijn, zouden de bijen niet foerageren.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk Tennekes 5 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10821406/Zaadbehandeling-geen-effect-op-bijen]Zaadbehandeling geen effect op bijen[/url]
Doorgestoken kaart. Het project werd gefinancieerd door Bayer CropScience, alhoewel deze belangenverstrengeling niet werd gedeclareerd. Een andere uitkomst dan "geen effect van het bestrijdingsmiddel" is, gezien de commerciële belangen van de sponsor, ondenkbaar. De controle groep stond ook bloot aan het gif. De studie toont aan dat twee groepen bijenvolken dei blootstonden aan landbouwgif een vergelijkbare bijenvolksterfte hadden. Big deal.
dfyhjgfyjcghjcghj 6 Mei 2013
vdv
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden