Modernisering staat centraal

Europese ministers eens over landbouwbeleid

20 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

De ministers van Landbouw van de Europese Unie (EU) hebben dinsdagavond een akkoord bereikt over het nieuwe Europese landbouwbeleid. Dit heeft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verklaard.

In het nieuwe beleid staan vergroening en modernisering centraal. ‘Dat past bij de uitdaging waar veel Nederlandse boeren voor staan om duurzamer te produceren. Ik zie naast de bekende initiatieven zoals precisielandbouw, ook mogelijkheden voor verwerking van mest tot nieuwe producten of innovatieve veehouderijsystemen’, aldus Dijksma.

Er is ook een akkoord over het afschaffen van de laatste productiesteun. Na de melkquota in 2015, verdwijnen de suikerquota in 2017. Dit is een voordeel voor suikerverwerkers en consumenten omdat de verwachting is dat dit zorgt voor dalende suikerprijzen.

Het afschaffen van de suikerquota zorgde voor onenigheid over de suikersector bij Slowakije en Slovenië. Deze landen steunen het akkoord dan ook niet. De overige 25 Europese lidstaten steunen het akkoord wel. Door de overeenkomst kunnen de Europese ministers van Landbouw gaan onderhandelen met het Europese Parlement over een hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in de EU.

‘Met dit akkoord laten de Europese ministers zien dat ze een groener Europees landbouwbeleid willen dan het Europees Parlement. Het is een stevige inzet voor de onderhandelingen om tot een daadwerkelijke verandering van het Europees landbouwbeleid te komen’, zegt Dijksma.

Bron: ANP

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden