9 procent van totaal

Zaaien van suikerbieten vanaf nu los

2 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Zoals verwacht worden er in de eerste week van april volop bieten gezaaid. De omstandigheden daarvoor zijn ideaal. Zeker nu er voor volgende week wat regen wordt opgegeven. Inmiddels zit er landelijk gezien 9 procent in de grond. 

In totaal is er tot op heden 6321 hectare suikerbieten ingezaaid meldt het IRS en dat cijfer loopt snel op, want er worden dinsdag volop bieten gezaaid. ‘Veel telers hebben vorige week hun land klaar gemaakt of zijn er op dit moment mee bezig, dus het zaaien van bieten gaat nu echt los’, laat Arno Huijsmans van Suiker Unie weten. 

Dat is zeker het geval op de kleigronden. In Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland is het meest gezaaid; nu zo’n 33 procent. Daarna volgt Gelderland (27%), Noord- en Zuid-Holland (20%) en West-Brabant (17%). Zie onderstaand kaartje voor het zaaiverloop per regio. 

De omstandigheden om te zaaien noemt de manager agrarische dienst Dinteloord ideaal. ‘Er zijn wel wat percelen waar het aan de droge kant is, maar met de regen die volgende week opgegeven wordt moet dat geen probleem zijn. Een vochtige ondergrond is natuurlijk het beste om te zaaien, maar daar zou ik niet op wachten, omdat je daarmee misschien weer je kans verspeelt.’ 

Wat betreft het kiemen van het zaad moeten we volgens hem niet teveel verwachten. ‘Daarvoor moeten er echt betere temperaturen komen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden