Hectaresteun 2013 definitief

Vezelvlas aantrekkelijke teelt door goede prijzen

4 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Vlastelers in Nederland en Frankrijk zijn deze week begonnen met het inzaaien van vezelvlas. De Franse boeren hadden er al begin maart een start mee gemaakt, maar moesten daar door de winterse condities weer meer stoppen, zo meldt Landbouwleven. Op de percelen die geschikt zijn voor inzaai, verlopen de werkzaamheden in goede omstandigheden. Hoewel de te lage temperaturen en nachtvorst tot vertraging in de kieming en opkomst leiden, hoeven daar geen tot onoverkomelijke problemen van te komen. Bij een latere temperatuurstijging en wat neerslag zal die achterstand snel worden goedgemaakt.

In Nederland is de vlasteelt geconcentreerd in Zuid-Nederland. Zo is Watze van der Zee uit Zaamslag in Zeeland druk bezig met het inzaaien van een perceel vezelvlas. Het vlas is van het ras Agatha, bestemd voor Dieleman’s Graanhandel in Axel, die het zaad verwerkt en de vezels vermarkt.

Donderdag maakte Dienst Regelingen bekend dat vlas- en henneptelers van 1 juni tot en met 1 juli 2013 een extra tegemoetkoming kunnen aanvragen. De tegemoetkoming is bedoeld om de teelt van vezelgewassen in stand te houden. Telers krijgen een tegemoetkoming van 300 euro per hectare. De vlas- en hennepsector had het afgelopen jaar zwaar te verduren doordat de gekoppelde toeslag verdween en door het hoge graansaldo veel telers het gewas uit hun bouwplan schrapten.

Veredelaar Limagrain ziet vlas als een interessante teelt. ‘De toekomst ervan is veelbelovend’, meldt Vincent Coolbergen van Limagrain. ‘De prijzen zijn goed en we zien onder andere vanuit India momenteel een stijgende vraag naar linnen afkomstig van vlasvezels.’

Afgelopen jaar bedroeg het Europese areaal circa 80.000 hectare, dit areaal zal stabiliseren. In Nederland ging het in 2012 om een kleine 3100 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden