Voor mais en oliezaden

Monsanto ziet grote kansen in Oost-Europa

5 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Monsanto ziet grote kansen in Oost-Europa en hoopt daar net zoveel succes te boeken als in Zuid-Amerika. Deze week maakte het zaadbedrijf de halfjaarcijfers bekend van fiscaal jaar 2013. In een toelichting aan Boerenbusiness zegt Monsanto wat over Europa.

"Ons wereldwijde maissegment presteert dit jaar goed. Dat succes staat niet alleen op naam van de VS en Latijns-Amerika, want we zien ook goede prestaties in markten variërend van Mexico tot Europa", zegt het bedrijf in een ge-e-mailde verklaring. Over de eerste helft van fiscaal jaar 2013 zette de zaadreus wereldwijd 19 procent meer maiszaad af dan over 2012.

Hoewel bij de presentatie van de cijfers specifiek de VS en Zuid-Amerika genoemd werden laat Monsanto nu weten "groeikansen te zien in de agrarische sector van Europa". "Er zijn in Oost-Europa net zoveel hectares mais als in Brazilië en de huidige opbrengsten zijn relatief laag. Omdat onze "germplasm" goed bij het gebied past kunnen we op korte termijn groei realiseren."

Hoe de verkopen in Europa zich over de eerste helft van 2013 hebben ontwikkeld kan Monsanto niet zeggen, maar over 2012 vertegenwoordigde het gebied Afrika en Europa (EMEA) een percentage van 12,7 procent. Ook geeft het bedrijf aan de groei de komende jaren te zoeken in landen buiten de VS.

Dat de ambities van het bedrijf met betrekking tot Oost-Europa hoog zijn blijkt al snel: "We zien indrukwekkende omzetstijgingen in Zuid-Amerika en hopen dit te kunnen herhalen in Oost-Europa." Om dit voor elkaar te krijgen gaat het bedrijf flink investeren. Zo steekt het bedrijf geld in nieuwe zaadverwerkende capaciteiten in Oostenrijk, Frankrijk, Turkije, Roemenie en Hongarije. Ook staat er een investering in de Oekraïne op de agenda.

Waar wereldwijd mais, sojabonen en katoen voor de omzet van het bedrijf zorgen, zijn op de Europese markt mais en koolzaad de toonzetters.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden