Ruim helft bieten gezaaid

Nederland toont enorme zaaicapaciteit bieten

9 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Veel telers hebben afgelopen week een behoorlijke slag gemaakt met het zaaien van suikerbieten. Het IRS meldt dinsdag dat in week 14 62 procent van het areaal in de grond zit. Het maakt duidelijk hoeveel zaaicapaciteit de sector kan inzetten. 

Met 97 procent zijn de Flevolandse bietentelers al bijna klaar met zaaien. De week ervoor liepen zij al aan kop. Ook in Zeeuws-Vlaanderen schiet het met 92 procent goed op. In een week tijd wisten ze 90 procent van het zaad erin te krijgen. Daarna volgen de regio’s Zeeuwse Eilanden (88%), Noord- en Zuid-Holland (86%), West-Brabant (85%) en Noordoostpolder (80%). 

Enkele telers op zandgronden hadden afgelopen week nog nodig om mest en kalk uit te rijden en te ploegen. Ook kampten zij met herstelwerkzaamheden door verstuiving. Dat is terug te zien in de cijfers, want terwijl er op de Noordelijke klei driekwart van het bietenzaad in de grond zit, is dat op het Noordelijk zand 17 procent en op de Noordelijke dal/veen gronden 22 procent. 

Oost-Brabant, waar deels zand- en deels kleigronden zijn, is 28 procent gezaaid. Limburg staat op 56 procent en Gelderland op 74 procent. Arno Huijsmans van Suiker Unie wijt de gigantische spurt aan de ideale weeromstandigheden. ‘Ook de nog voorspelde regen en hogere temperaturen kunnen leiden tot een goede start. Dit jaar zijn meer percelen aangedrukt met een cambrigerol waardoor het zaad vaster ligt en beter vocht op kan nemen.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden