Rapport FAO

Zuivel doet mondiale voedselprijs stijgen

12 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Een scherpe prijsstijging in zuivel heeft ervoor gezorgd dat de wereldwijde voedselprijs over de maand maart met een procentpunt is gestegen, dat blijkt uit het rapport over de wereldwijde voedselprijs uitgebracht door de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Ui de cijfers van de FAO blijkt dat zuivel, dat verantwoordelijk is voor 17 procent van de voedselindex, met 22 punten is gestegen naar een totaal van 225 punten. Dat is een van de grootste stijgingen in de geschiedenis als gevolg van warm en droog weer in Oceanië, hierdoor laat de melkproductie een dalende lijn zien.

De zuivelprijzen in de index worden gebaseerd op de export vanuit Nieuw-Zeeland, "s werelds grootste zuivelexporteur. Van hieruit vindt een derde van de wereldwijde zuivelexport plaats. Ook andere belangrijke zuivelexporteurs als de Europese Unie en de Verenigde Staten zagen de prijzen stijgen, maar in mindere mate.

"De uitzonderlijke stijging is het gevolg van onzekerheid in de markt", aldus de FAO. "Kopers gaan op zoek naar alternatieve bronnen en de koude winter in Europa heeft ook voor een late stijging in melkproductie gezorgd, omdat het gras niet wil groeien."

Wat betreft granen is de FAO positief gestemd. Volgens de organisatie verloopt de ontwikkeling van de gewassen naar wens en wordt er de komende maanden een stijging in de zaaiwerkzaamheden voor tarwe en rijst verwacht de komende maanden.

"De wereldwijde graanproductie zal in 2013 een sterke opleving laten zien mits de ongsunstige weersomstandigheden in de belangrijke producerende landen verbeteren" aldus de organisatie. Uit het graanrapport van de FAO blijkt dat zij een productiestijging van vier procent verwachten naar 690 miljoen ton, de op twee na hoogste na 2011 van 700 miljoen ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden