Hoge prijzen hinderen verkopen

Winst kunstmestproducent Yara daalt 25 procent

22 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Yara International, de Noorse producent van kunstmest en de grootste producent van stikstof ter wereld, heeft in het eerste kwartaal de winst fors zien slinken. Toch spreekt het bedrijf over een sterk, eerste kwartaal vanwege stabiele verkopen en marges.

Yara boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 0,3 miljard euro. Dit is een daling van 25 procent in vergelijking met de nettowinst van 0,4 miljard euro die vorig jaar in dezelfde periode werd geboekt. Per aandeel daalde de winst van 1,38 euro per aandeel, naar 1,05 euro.

Toch spreekt het bedrijf over een sterk, eerste kwartaal. De verkopen van ureum stegen 4 procent, voornamelijk door meer vraag in Brazilië en Noord-Amerika. Ook de verkopen van stikstof, fosfor en kalium zijn in het eerste kwartaal gestegen, namelijk met 2 procent. Daarnaast is de Chinese productie dit kunstmestseizoen, dat in juli eindigt, tot dusver met 12,4 procent gestegen tot 44,3 miljoen ton. Hierdoor is de export met 140 procent toegenomen tot 7,2 miljoen ton.

Aan de andere kant is de prijs van ammoniak met 37 procent gestegen. In combinatie met slechte economische omstandigheden in Europa waardoor de kunstmestverkopen tegen vielen, is de winst van het bedrijf gedaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden