Weinig land over

Sojateelt VS zit tegen hoogtepunt aan

1 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

De VS verliest op het wereldspeelveld voor soja steeds meer terrein en dat is vooral omdat andere er wel in slagen de teelt op te voeren en de VS niet. Er is simpelweg nog maar weinig extra grond beschikbaar, terwijl de vraag naar soja nog altijd toeneemt.

Sojaprijzen zijn na een hoogtepunt op 4 september 2012 van 1.768,50 dollar per ton weer wat weggezakt op de CBOT. Waarbij de laatste week de sojaprijzen door problemen in de Braziliaanse havens weer iets gestegen zijn. Het tweejarig laagtepunt van 1.102,40 dollar per ton, wat op 14 december 2011 gehaald werd ligt echter nog ver onder de huidige notering van ongeveer 1.224,75 dollar per ton.

Toch zijn de vooruitzichten voor de vraag naar sojabonen en sojameel meer dan goed, want zelfs in een tijd dat Amerika en Europa te maken hebben met mindere economische omstandigheden blijft de vraag, dankzij China en India, in de benen. Waarmee de vraag gesteld kan worden hoeveel de sojaconsumptie gaat groeien wanneer economieën in de VS en de EU weer gaat aantrekken.

Voor akkerbouwers in de VS is het meer de vraag of zij nog iets gaan hebben aan de groeiende vraag. John Baize, soja industrie consulent in de VS, zegt tegen Agri-View dat  gedurende de laatste drie tot vier jaar  de soja-industrie profiteerde van hoge prijzen. Baize geeft echter aan dat ze nu stappen moeten gaan zetten om concurrerend te blijven. Hierbij moet gekeken worden naar een grotere opbrengst per hectare.

Sinds 2000 is de wereldwijde productie en de consumptie van soja redelijk gelijk gebleven, wat volgens Baize te wijten is aan gebrek aan aanbod. Hoewel er voor komend jaar rekening gehouden wordt met een stevige groei bij de vraag- plus 6,40 miljoen ton- gelooft Baize dat de vraag veel groter had kunnen zijn.

Voor dit jaar houdt Baize bij goed weer rekening met een oogst van 0,09 miljard ton sojabonen. "Echter het aandeel op de wereldmarkt daalt. Ooit was de VS goed voor een aandeel van 42 procent, nu nog maar 30 procent. Niet omdat de VS minder is gaan produceren, maar omdat de rest van de wereld meer is gaan produceren." Baize signaleert dat de VS nog maar weinig land overheeft om meer sojabonen te telen. Een decennia geleden was het totale Amerikaanse gewas nog maar 12,6 miljard dollar waard, vandaag de dag heeft het een waarde van 43,1 miljard dollar.

Baize houdt voor 2013 rekening met een areaal van 31 miljoen hectare of meer, het grootste areaal van de laatste drie jaar. De reden dat het areaal stijgt wijdt Baize aan de prestaties van een jaar eerder. "Sojabonen bleken beter opgewassen tegen droogte dan mais. Tevens willen boeren de gewasrotatie aanscherpen en dan brengt soja minder risico met zich mee omdat het gewas minder kost om te telen."

Baize houdt er rekening mee dat wanneer de vraag naar soja de groeilijn van nu vasthoudt de wereld tegen het einde van het decennium jaarlijks 0,07 miljard ton extra nodig heeft.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden