De tarweopbrengst in het Verenigd Koninkrijk kan worden opgevoerd tot 30 procent. De introductie van een nieuwe synthetische supertarwe zou zit mogelijk maken, meldt Farmers Weekly.
Het National Institute of Agricultural Botany (NIAB) in Cambridge heeft opnieuw een een oud tarwesoort en wilde grassoorten gekruist die na kruising met moderne Britse rassen betere prestaties neerzetten. De nieuwe tarwevariëteit verbetert het rendement, is bestand tegen droogte en is ziekteresistent.
Volgens kweker Phil Howell is het een grote stap voorwaarts in de plantenveredeling. Het synthetische superras komt in 2019 beschikbaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10826438/Supertarwe-verhoogt-opbrengst-30-procent]Supertarwe verhoogt opbrengst 30 procent[/url]
goede vooruitgang
Synthetische supertarwe betekent dat er wel degelijk GEN technologie wordt gebruikt, zie hieronder:
Synthetische biologie is het (her-)ontwerpen van cellen of delen daarvan. Hierbij maken synthetisch biologen veel gebruik van genetische modificatie. In sommige gevallen gaan de onderzoekers zelfs verder: ze bouwen en ontwerpen zelf het DNA dat ze willen gebruiken. Zo hebben synthetisch biologen meer controle over de cel waaraan ze bouwen. Er bestaan al internetbedrijven die DNA in een gewenste volgorde kunnen maken en opsturen. Een voorbeeld hiervan is Mr. Gene en Integrated DNA Technologies[1].
Als het technisch al mogelijk is, kleven er altijd nog rationele bezwaren aan deze technologie.
Wat mij overigens bevreemd is dat er in bijna geen akkerbouwgewas nog enorme opbrengstverbetering is voor de teler, behalve in de suikerbietenteelt. Waar we in 1985 blij waren met 65 ton per hectare suikerbieten met 16,5 % suiker, oogsten we nu toch gemiddeld 90 ton met 17 %.
De aardappelopbrengsten zijn niet gestegen, tarwe hoogstens 10%.