Soja nieuwe oogst in het rood

Sojabonen oude oogst op weg naar boven

21 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

De meest actieve contracten, zowel bij soja als bij mais, blijken op de beurs van Chicago het eerste contract oude oogst en het eerste contract nieuw oogst te zijn. Wel laten beide een tegenovergesteld beeld zien. Zo staat soja nieuw in het rood, maar zet mais juist plussen neer.

Op de korte termijn zijn er zorgen over de voorraden sojabonen en dat maakte maandag dat de sojaboonprijs voor het juli contract een 10-weeks record aantikte op de CBOT, zo meldt The Washington Post. Bij mais wordt een omgekeerd beeld zichtbaar. Daar dalen prijzen op de korte termijn en stijgen ze voor december 2013 en latere data.

De verschillen ontstaan door verschillende verwachtingen van het nieuwe en oude gewas. Zo wordt bij sojabonen op de korte termijn gerekend op krapte, maar wordt op de langere termijn juist rekening gehouden met grote voorraden door een grote oogst.

Spotprijzen krijgen ondersteuning van de fysieke prijzen die flink hoger liggen dan de termijncontracten. De premies die sojaboonkopers betalen ten opzichte van de prijzen van termijncontracten- die gezien worden als basis- bevinden zich op recordhoogtes. De hoge premies volgen op een riante vraag naar sojameel vanuit de varkens- en pluimveehouders. De producenten proberen de productie op te voeren om te profiteren van de grote wereldwijde vraag.

Vietnamese producenten dekken zich in door nieuw gewas aan te kopen voor september-november. Vietnam is een van de grootste importeurs van sojameel in Azië. Het gebeurt echter zelden dat ze zich nu al op de markt begeven, omdat het planten amper begonnen is en de oogst nog vier maanden op zich laat wachten. 

Handelaren houden er rekening mee dat het areaal sojabonen hoger gaat uitvallen dan de prognoses onthullen. Dit houdt verband met de problemen bij de inzaai van mais. Zit deze tegen eind mei niet in de grond dan is er een reële kans dat boeren overstappen op soja. Waarschijnlijk zorgt dit op de CBOT voor hogere maisprijzen voor de nieuwe oogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden