Ook vrees voor tekort ruwvoer

Vele neerslag in Frankrijk bedreigt maïsoogst

21 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het noodweer dat maandag en woensdagavond over Frankrijk trok heeft voor veel schade in de land- en tuinbouw gezorgd. Volgens boerenorganisatie FNSEA zijn de gewassen, machines en gebouwen in met name het zuiden beschadigd geraakt. De regenbuien volgen op een al te nat begin van de lente.

Landbouwminister Le Foll bracht donderdag een bezoek aan de zwaarst getroffen gebieden. Dat meldt persbureau AFP. In de namiddag bezocht hij de departementen Haute-Garonne, Pyrénées Atlantiques en Orientales om te kijken op wat voor manier deze gebieden geholpen kunnen worden.

Naast wijnboeren zijn ook veel akkerbouwers getroffen door de harde wind, regen, onweer en hagelstenen zo groot als eieren. In de regio Aquitaine in het zuidwesten van het land hebben alle gewassen te lijden onder de gevolgen van de storm, maar met name de granen en in het bijzonder de maïs heeft het zwaar, aldus de topman van de FNSEA.

Frankrijk heeft de laatste maanden veel te veel regen gehad. volgens de FNSEA zou 50.000 hectare maïs in Aquitaine dit seizoen niet ingezaaid kunnen worden en ook andere gewassen lijden onder de vele neerslag en de lage temperaturen. Op de zeldzame dagen waarop het wel warm is, is de luchtvochtigheid zo hoog dat er gevreesd wordt voor de uitbraak van ziektes in de gewassen.

De landbouworganisatie in de Haute-Pyrénées spreekt over een flinke vertraging in de maïs dit seizoen. Bijna twee maanden lopen de gewassen achter. Door de natte omstandigheden op het land konden de gewassen niet begin mei worden ingezaaid. "We hebben in de maanden april en mei maar twee dagen gehad waarop we eventueel het land op konden, er is de afgelopen tijd 200% meer neerslag gevallen dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar."

De storm van de afgelopen week heeft in Touraine zo"n 5.000 hectare graan beschadigd, waaronder tarwe en gerst, maar vooral koolzaad. In 15 minuten tijd hebben de enorme hagelstenen de gewassen flink beschadigd. "Enkele percelen zouden zich nog kunnen herstellen als ze de kans rijgen op te drogen. Het probleem zit hem vooral in de gewassen die door de wind en regen plat liggen, door contact met de natte grond kunnen ziektes snel om zich heen grijpen", aldus de FNSEA.

Frankrijk heeft het hele jaar al te maken met slechte weersomstandigheden. Vorige maand werd 70.000 hectare landbouwgrond met name in het midden van het land beschadigd als gevolg van overstromingen. Toen werden graantelers getroffen, maar ook veehouders die de dieren niet op het land kunnen laten grazen en de kwaliteit van het gras steeds verder achteruit zien gaan. Gevreesd wordt voor een tekort aan ruwvoer als het weer niet snel verbetert, meldt de Franse organisatie van jonge boeren.

 

 

 

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden