Sector krijgt zware klappen

Argentijnse sojaolie in vrije val door EU-beleid

12 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

De exportprijs van Argentijnse sojaolie is met 21 procent gedaald sinds het begin van dit jaar, door nieuwe Europese importtarieven voor biodiesel. Waarmee een van de sleutelindustrieën van Latijns-Amerika"s derde grote economie in gevaar komt, zo meldt The Globe and Mail.

Met een jaarlijkse inflatie van 25 procent en verminderde investeringsstromen door de valutawaarde en importcontroles kan de regering alle inkomsten uit belastingen gebruiken die ze kunnen krijgen. 

Argentinië is de nummer een exporteur van sojaolie, welke gebruikt wordt voor biodiesel. Hoewel de Argentijnse sector 4 miljoen ton biodiesel per jaar kan produceren bleef de productie over 2012 vrijwel gelijk aan die van 2011. Dit kwam mede doordat Europa de grootste kopers is van biodiesel en deze in problemen verkeert.  Hoewel Europa bezig is uit de crisis te kruipen heeft deze ondertussen importheffingen ingesteld op product uit Argentinië en Indonesië.

Over 2013 wordt rekening gehouden met een productie van 1,2 miljoen ton. Argentinië noemde de instelling van de heffingen door Europa een poging om het eigen falen te beschermen.

Naast biodiesel is het land ook de derde exporteur van mais en sojabonen. Toch gaat het ook hier niet goed en wordt ingezet op de ontwikkeling van toegevoegde waarde export zoals die van sojaolie en sojameel voor veevoer.

Argentinië heeft niet alleen problemen met de EU maar ook met China. Deze wil zijn afhankelijkheid van Argentinië verkleinen en investeerde in eigen verwerkingscapaciteit.  Zo kan het dat de export van bonen over het eerste kwartaal met 66 procent steeg, terwijl de export van sojaolie lager uitviel en uitkomt op 31.300 ton, tegenover 47.198 ton een jaar eerder. "China was ooit een groot koper van sojaolie maar nu niet meer."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden