Britten dit jaar netto-importeur

Brits tarweareaal krimpt netto met een vijfde

23 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het totale oogstbare areaal granen- en oliehoudende zaden in Groot-Brittannië is volgens de laatste gegevens naar schatting 4 procent gedaald tot iets meer dan 3.68 miljoen hectare. In tarwe is de val in areaal met bijna een vijfde enorm.

Dat blijkt uit de meeste recente cijfers van de Home-Grown Cereals Authority die boeren opnieuw vroeg naar hun arealen vanwege de slechte plant- en groeicondities. Daarbij ging het om oogstbare percelen in plaats van beplante oppervlakten. 

Uit de enquête kwam naar voren dat het areaal gerst en haver is gegroeid, maar dat tarwe en koolzaad afnamen door de slechte plantomstandigheden in het najaar. Vooral tarwe wordt zwaar getroffen: de oppervlakte daalde ten opzichte van 2012 met 19 procent tot 1.61 miljoen hectare.

Daarmee worden de Britten dit jaar netto-importeur van tarwe. Toch komt dit waarschijnlijk niet als een schok voor de markt of de industrie, want die zijn al voorbereid op een dergelijk scenario. Ook compenseren de hogere voorraden van het vorige seizoen de lagere nieuwe productie. 

Het areaal gerst steeg juist met ruim een kwart naar 1.23 miljoen hectare. De daling in koolzaad wordt geschat op 9 procent en komt uit op 686.000 hectare, terwijl haver met 32 procent steeg naar 159.000 hectare. Ook staan er meer bonen op de akkers; een uitbreiding van 14 procent tot 109.000 hectare. Over de opbrengsten bestaat nog onzekerheid door de warme, droge omstandigheden en zorgen omtrent bodemverdichting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden