Winning van eiwitten

Finland bouwt grootste sojafabriek in EU

20 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Finnprotein bevindt zich in de beginfase van de verwerking van soja. De productie begint in oktober van dit jaar in Uusikaupunki, zo meldt Uudenkaupungin Sanomat.

De eerste levering van soja, vanuit Brazilie, in de haven van Uusikaupunki vindt eind juli plaats. De fabriek voor de verwerking van soja haalt planteneiwitten en olie uit de bonen voor veevoer, menselijke voeding en de biodiesel industrie. De fabriek welke de grootste van zijn type wordt in Europa maakt gebruik van een vergevorderde extractietechniek.  

"De eiwitten van soja zijn een waardevolle eiwitachtige ingrediënten, die worden gezocht door producenten van voedsel en veevoer. Die kunnen niet langer vertrouwen op de steeds duurder wordende dierlijke eiwitten", zegt Kai Becker, CEO van de Pontos Group, een van de grootste geldschieters. 

De fabriek voor de verwerking van soja slaagde er in om 100 miljoen euro investeringskapitaal bij elkaar te schrapen. Het bedrijf is eigendom van het Russische investeringsbedrijf Reneissance Partners, terwijl de aanvullende financiering verzorgd werden door Finse investeerders.

De locatie Uusikaupunki werd gekozen vanwege zijn goede connectie met klanten in Noorwegen, Zweden en de Baltische Staten. Het bedrijf mikt erop volgend jaar een verkoop van 200 miljoen euro neer te zetten, waarbij alleen non-gmo soja gebruikt wordt. Er zijn ook alweer plannen om de fabriek in 2017 verder uit te breiden.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Finland
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden