Voldoende neerslag

Areaal soja neemt een vlucht in Zuid-Amerika

16 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Oil World houdt rekening met een fikse uitbreiding van het areaal sojabonen in Zuid-Amerika, dankzij een verbetering van de vochtvoorziening.

Akkerbouwers in de vijf belangrijkste soja producerende gebieden in Zuid-Amerika gaan over seizoen 2013-14 naar verwachting 54,2 miljoen hectare soja planten. Ongeveer 2 miljoen hectare meer dan over vorig jaar. Brazilië plant naar schatting 29 miljoen hectare, tegenover 27,7 miljoen hectare over het voorgaande jaar. Argentinië volgt met een uitbreiding  van 3 procent, waardoor het areaal uitkomt op 19,7 miljoen hectare. Volgens hat rapport kan Zuid-Amerika, wanneer de regen doorzet, in mei 2014 een oogst groter dan het record van 145 miljoen ton soja tegemoet zien.

"Brazilië kan in 2013/14 werelds grootste producent van soja worden, wanneer onze huidige prognose van het areaal gehaald wordt en het weer goed blijft", zegt Oil World. De hamvraag is of Argentinië nog wat regen tegemoet kan zien. De neerslag tot nog toe was onvoldoende om de droogte in het midden en noorden van het land te doorbreken.  

De groeiomstandigheden zijn goed in Brazilie, Paraguay, Uruguay en Bolivia. De regen die aan het einde van de maand voorspeld wordt kan de droogte in de Mato Grosso, het belangrijkste teeltgebied,  in Brazilië doorbreken. Het ziet er naar uit dat in Argentinië wat areaal bestemd voor zonnebloemen en mais omgezet naar worden naar land voor soja, omdat soja later de grond in kan waardoor er meer tijs is om het vochtpercentage in de grond te verbeteren.

Het Argentijnse maisareaal wordt geschat op 4,3 miljoen hectare, een correctie van 0,3 miljoen hectare, terwijl het areaal zonnebloem met 3,6 procent gaat afnemen. Het maisareaal in Brazilië wordt vastgezet io 15,4 miljoen hectare, een correctie van 0,5 miljoen.

De afgelopen maanden was de Zuid-Amerikaanse export van sojabonen "ongewoon hoog". Met ene plus van 4 miljoen ton over augustus en een plus van 2,25 miljoen ton over september. Oil World geeft aan dat de exporten richting China, de EU, Japan, Thailand en Egypte allemaal toegenomen zijn.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Zuid-Amerika
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden