Kies op financiële opbrengst

Nieuwe cichoreirassen presteren gelijk of beter

10 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Er wordt nog altijd vooruit geboekt in de veredeling van cichorei. Voor 2014 hebben twee nieuwe cichoreirassen de Aanbevelende Rassenlijst gehaald. Selenite en Saponite zijn minimaal gelijk of overtreffen het huidige opbrengstniveau. 

Sinds het begin van de cichoreiteelt in 1992 zijn de rassen sterk in opbrengstpotentie vooruit gegaan. Aanvankelijk was Orchies het grootste ras. In vergelijking met dit ras zijn er al grote stappen voorwaarts gemaakt in de veredeling. Het sterkst gestegen is de wortelopbrengst. De algemeen aanbevolen rassen hebben een gemiddeld financiële opbrengst met een verhoudingsgetal van ongeveer 100, dit is zo’n 9 procent meer dan het niveau van Orchies. Alleen het ras Chrysolite blijft met 93 achter. Het voordeel van dit ras is dat het een specifieke tolerantie heeft tegen herbiciden die sulfonylurea (Titus en Safari) bevatten. 

De nieuwe rassen zijn minimaal gelijk (Saponite) of overtreffen (Selenite) het huidige opbrengstniveau. Het laatste ras geeft een 3 procent hogere opbrengst dan het gemiddelde van de aanbevolen rassen. Van dit nieuwe ras Selenite is, in tegenstelling tot Saponite, voor 2014 zaaizaad beschikbaar. In het rassenonderzoek worden nu rassen onderzocht die tot 8 procent meeropbrengst geven. 

De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) raadt aan om de rassenkeuze in eerste instantie te baseren op de financiële opbrengst. Alleen in specifieke omstandigheden wordt aanbevolen om daarvan af te wijken. Bij een hoge druk van meldesoorten, blijft het advies om het ras Chrysolite te kiezen. Als met de toegelaten middelen een redelijke tot goede bestrijding mogelijk is, is het advies om gebruik te maken van de opbrengstpotentie van de nieuwe cichoreirassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden