Opvolger dubbeldoelmaïs

Zeven nieuwe maïsrassen op rassenlijst 2014

10 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Op de Aanbevelende Rassenlijst voor 2014 zijn zeven nieuwe rassen maïs opgenomen, zo meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR). Hierbij zitten vier snijmaïsrassen en drie voor korrelmaïs en corn cob mix. Van de rassen zijn er drie van Limagrain Nederland, de overigen zijn van Ragt Benelux, Syngenta Seeds, Euralis Semebces en KWS Staat. 

In de categorie snijmaïs, zeer vroeg en vroeg zijn de rassen LeoVoxx en SY Milkytop nieuw opgenomen. Leovoxx heeft een goede resistentie tegen stengelrot en bedekt de grond relatief snel. Ook presteert het ras aan de bovenkant qua drogestofgehalte. SY Milkytop munt uit in snelle grondbedekking en haalt ook goede zetmeelresultaten en VEM-opbrengsten. 

LG 30.232 en Sunstar zijn nieuwkomers in het middenvroege en middenlate snijmaïssegment. Beide rassen komen uit de Limagrainfamilie en halen zowel op VEM- als drogestofopbrengst de hoogste cijfers. 

In de categorie korrelmaïs en corn cob mix kregen ES Darinha, Sunshinos en Vagant KWS een plek op de rassenlijst 2014. ES Darinha komt uit de kweekschuur van Euralis Semencis, maar wordt verkocht door Innoseeds. Het ras scoort goed op plantlengte, oogstbaarheid en stengelrotresistentie. In het segment corn cob mix weet ES Darinha het hoogste resultaat neer te zetten. Vagant KWS van KWS Saat presteert vooral goed op plantlengte en op drogestofopbrengst. Van deze laatste eigenschap zet zij het op een na beste cijfer neer. 

Het nieuwe korrel/CCM-ras Sunshinos lijkt volgens kweker Limagrain de ideale dubbeldoelmaïs en wordt in dit kader al getipt als opvolger van oude getrouwen als Rosalie en Symphony. De vroegheid met goede opbrengstcijfers en goede landbouwkundige eigenschappen maakt hem geschikt om te zaaien als vroeg snijmaïsras. Als korrelmaïs bespaart het ras aanzienlijke droogkosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden