Dijksma naar EU

Aanpassing octrooiwet geeft veredelaars ruimte

12 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Door een aanpassing van de Rijksoctrooiwet kunnen vanaf nu ook planten die beschermd zijn door een octrooi gebruikt worden voor verdere veredeling. De beperkte kwekersvrijstelling biedt ruimte nieuwe plantenrassen te ontwikkelen, zo meldt Plantum.

Na een discussie van jaren is donderdag een verandering van de Nederlandse Rijksoctrooiwet tot stand gekomen die tot doel heeft plantenveredeling te beschermen tegen octrooihouders. De zogenaamde ‘beperkte kwekersvrijstelling’ die door de wetsaanpassing zijn beslag heeft gekregen is een goede eerste stap om de praktische plantenveredelaar de noodzakelijke ruimte te geven om de voor de land- en tuinbouw zo belangrijke nieuwe plantenrassen te ontwikkelen. Staatssecretaris Dijksma heeft al vervolgstappen aangekondigd.

De rechten van de veredelaar worden al ruim 70 jaar beschermd door het kwekersrecht, een systeem van intellectueel eigendom speciaal ontwikkeld voor de plantenteelt. De kwekersvrijstelling is één van de specifieke vrijheden in het kwekersrecht, die tot doel heeft om voortgaande innovatie te stimuleren. Elke plantenveredelaar kan een beschermd ras vrij gebruiken voor het ontwikkelen en verhandelen van een volgende generatie plantenrassen. Het octrooirecht, dat met de biotechnologie zijn intrede deed in de plantenwetenschappen, heeft een dergelijke uitzondering niet.

De aanpassing aan de Nederlandse Rijksoctrooiwet introduceert een beperkte kwekersvrijstelling die veredelaars de mogelijkheid geeft om ook planten die beschermd zijn door een octrooi te gebruiken voor verdere veredeling. Echter, wanneer de geoctrooieerde eigenschap ook in het nieuwe ras tot uiting komt, zal de veredelaar alsnog een licentie moeten verkrijgen van de octrooihouder om dit ras te mogen verhandelen.

In een dergelijke onderhandeling staat de veredelaar heel zwak ten opzichte van de octrooihouder. Dat is de belangrijkste reden dat staatssecretaris Dijksma aangegeven heeft door te willen pakken en haar collega’s in Europa wil aansporen om op Europees niveau een volledige kwekersvrijstelling door te voeren, iets dat door Europese regelgeving uit 1998 niet op nationaal niveau georganiseerd kan worden. Ook in andere landen worden octrooien op planten kritisch bekeken. Bijvoorbeeld de Duitse Bondsdag, die een totaalverbod wil op octrooien op natuurlijke eigenschappen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden