Lage prijzen stuwen consumptie

Vraag naar kali stijgt 10 procent in 2014

19 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde consumptie van kali stijgt in 2014 mogelijk met 10 procent. Dit is de verwachting van Uralkali. Door het uiteenvallen van het Wit-Russische kaliverbond dalen de prijzen waardoor de vraag stijgt.

Het Russische Uralkali, ’s werelds grootste producent van de meststof, heeft de verwachting over de wereldwijde productie in 2014 verhoogd van 56 tot 57 miljoen ton, tot 58 tot 60 miljoen ton. Dit is een stijging van ongeveer 10 procent in vergelijking met 2013. Dit jaar is 53 tot 54 miljoen ton kali verbruikt.

De hoge prijzen van de laatste jaren vergroten de vraag. In 2011 steeg de prijs na 550 euro per ton. Dit zette de inkomsten van boeren onder druk en putte voorraden uit. De voorraden moeten het komende jaar worden aangevuld.

Vooral de Braziliaanse vraag gaat toenemen. Na China en India is dit de voornaamste importeur. De prijzen waartegen Brazilië kali invoert worden als maatstaaf gebruikt voor andere landen. China importeerde in de eerste negen maanden van 2013 4,8 miljoen ton, een daling van 0,8 miljoen ton ten opzichte van 2012. Hierdoor worden de voorraden van China op 3,5 miljoen ton geschat, wat een afname van 1,4 miljoen ton is. Dit gaat voor meer vraag zorgen in 2014.

De toenemende vraag voorkomt mogelijk een sterke daling van de prijzen. Hoewel Uralkali verwacht dat de notering in 2014 naar het laagste niveau sinds 2009 daalt, hebben verschillende bedrijven de productiecapaciteit verkleind. Het Canadese PotoshCorp ontslaat 18 procent van de werknemers en zet de productie de komende jaren op een lager pitje. Het Amerikaanse Mosaic gaat een kalimijn in de VS sluiten en trekt zich terug als distributeur van kali in Argentinië en Chili. In Duitsland heeft K+S aangekondigd de kosten met 670 miljoen euro te gaan verlagen.

Ook Uralkali, ’s werelds grootste producent, wordt gehinderd door de lastige markt. De omzet is in het derde kwartaal met 19,2 procent gedaald tot 856 miljoen dollar. Een kleine stijging van het verkochte volume kon de prijsdaling niet compenseren.

De prijs van kali is gedaald naar 350 euro per ton. Hiermee is het laagste niveau sinds 2009 binnen handbereik. De lage prijzen geven de consumptie echter een impuls want door de hoge prijzen zijn de voorraden geslonken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden