En flink meer erwten

Copa-Cogeca ziet 20 procent meer EU soja

23 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Copa-Cogeca geeft bij haar prognose voor het areaal in de EU voor 2014 aan een duidelijke verruiming van de soja-aanplant te zien. In totaal wordt een areaaluitbreiding van 19,1 procent gezien. 

De boeren en coöperatieve organisatie Copa-Cogeca maakt bij haar areaalprognose voor de EU, zonder Kroatië,  bekend een uitbreiding van de sojateelt van 19,1 procent te verwachten. Het areaal zonnebloemen neemt met 5,7 procent toe, tegenover een plus van 3,4 procent voor koolzaad.

Naast het areaal soja neemt ook het areaal eiwitrijke producten toe. De erwten zijn hierbij het meest populair wat maakt dat het areaal met 14,7 procent toeneemt. Daarentegen neemt het areaal bonen en lupinen met 3,8 en 1,1 procent af.

De graanoogst inclusief mais wordt in de EU 28 geschat op 303 miljoen ton. In vergelijking met 2012 is dat een plus van 25 miljoen ton. De prognose voor de maisproductie komt uit op 64,8 miljoen ton, ongeveer 600.000 ton minder dan waar men in oktober nog op rekende, maar nog altijd 7 miljoen ton meer dan over het voorgaande jaar.  Plussen in Hongarije en Roemenie worden gecompenseerd door minnen in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland.

Voor seizoen 2014 rekent de Copa-Cogeca op een daling van 0,6 procent bij het graanareaal.  Zo wordt er minder gerst (min 6,1 procent), minder haver (min 4,3 procent) en minder harde tarwe (min 6,1 procent) gezaaid. Plussen worden gehaald bij tarwe (plus 1,6 procent), mais (plus 1,5 procent), rogge (plus 2,2 procent), triticale (plus 6,6 procent) en sorghum (plus 21,5 procent).

"De winterinzaai ziet er tot nog toe goed uit. Echter het is nog vroeg en pas in maart kunnen de boeren de situatie op de akkers beter inschatten", zegt Max Schulman, voorzitter van de vakgroep graan bij de Copa-Cogeca.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden