Chinese vraag steunt prijs

Productie sojameel neemt 5 procent toe

30 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Vrijwel over de gehele linie worden komend seizoen meer oliehoudende zaden verwerkt tot olie en diermeel. Dat prijzen op de beurs van Chicago toch blijven staan komt door China. Door de grote vraag nemen de vrije voorraden in de VS, de prijszetter, namelijk snel af. 

De verwerking van oliezaden klimt over 2013-14 naar een record, doordat er meer zonnebloemzaden en sojabonen verwerkt worden. Oil World kon de prognose verder verhogen dankzij een groter volume aan koolzaad wat verwerkt moet worden.

De verwerking van de 10 grootste oliehoudende zaden stijgt naar 405,1 miljoen ton, tegenover 387,7 miljoen ton een jaar eerder. In een vroegere prognose ging de groep nog uit van 401,1 miljoen ton.

De verwerking van oliehoudende zaden gebeurt voor plantaardige oliën en voor de productie van diermeel. De prijs van sojabonen kwam eerder dit seizoen al naar beneden doordat het Amerikaanse ministerie voor landbouw aangaf rekening te houden met een recordoogst. Goede exportkansen maken dat de prijzen op de beurs van Chicago weer langzaam herstellen.

"Dit seizoen zit er een recordoogst aan oliezaden aan te komen." Oil World schrijft dat sojabonen (plus 12 miljoen ton) dan ook verantwoordelijk zijn voor de hogere verwerkingscijfers, gevolgd door zonnebloemen en koolzaad.

De wereldproductie van olie stijgt waarschijnlijk van 101 naar 105,7 miljoen ton, terwijl de meelproductie oploopt van 266,5 miljoen ton naar 279 miljoen ton (plus 4,7 procent). De verwachting is dat de productie van sojabonen uitkomt op 237,6 miljoen ton (plus 5,3 procent) en de prognose voor koolzaad stijgt naar 62,8 miljoen ton, wat neerkomt op een plus van 1,8 procent in vergelijking met het voorgaande seizoen. De verwerking van zonnebloempitten laat met een plus van 12,8 procent de grootste toename zien en komt uit op 36,2 miljoen ton.

De hogere opbrengsten resulteren in de het gros van de verwerkende landen in hogere verwerkingscijfers. Zo neemt de verwerking in werelds grootste consument van sojabonen- China- toe tot 92,2 miljoen ton (plus 1,7 procent). Daar tegenover staat een daling van de verwerking van oliehoudende zaden in de VS. Daar zakt het verwerkingscijfer terug van 50,5 miljoen ton naar 50,1 miljoen ton.

"In de VS stevent de verwerking van soja af op een plus van 0,2 miljoen ton over het eerst kwartaal, maar over het volledige seizoen 2013-14 wordt een stagnatie van de verwerking voorzien. De voorraden nemen namelijk snel af door de record exportovereenkomsten."

In Europa pakt de verwerking van oliehoudend zaden, waaronder koolzaad, door tot een 43,5 miljoen ton, zo schat Oil World. In Brazilië kan de verwerking uitkomen op 40,3 miljoen ton, tegenover een 36,8 miljoen ton in 2012-13, terwijl in Argentinië de verwerking niet verder komt dan 40,7 miljoen ton. "De bereidheid van Argentijnse boeren om sojabonen te verkopen belemmert de verwerkingspotentie." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden