Handel aan de duurzame soja

Mondiale sojateelt verdubbelt in 2050

21 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nederland is koploper in het gebruik van duurzame soja, maar het Wereld Natuur Fonds vindt dat het beter kan. Ook de Nederlandse sojahandel moet aan de eisen voldoen. Duurzaamheid wordt belangrijker naar gelang de sojateelt fors gaat uitbreiden. Dat staat in het rapport The Growth of Soy, impacts and solutions van het WNF.

Europa en China zijn de grootste soja-importeurs van de wereld. Beide verwerken het grootste deel van de soja tot veevoer. China spant de kroon met de import van 61 miljoen ton soja in 2012. Binnen Europa, dat in 2012 35 miljoen ton soja importeerde, is Nederland koploper met 8,3 miljoen ton. Daarmee zijn we de op één na grootste importeur wereldwijd.

De meeste soja wordt verwerkt in veevoer. De vraag ernaar stijgt, omdat de wereldwijde consumptie van vlees, eieren en zuivel toeneemt. Daarmee groeit ook de sojateelt. Het soja-areaal is in vijftig jaar wereldwijd vertienvoudigd naar een miljoen vierkante kilometer en in 2050 verdubbelt dat nog eens. Dat gaat volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) ten koste van de natuur. De natuurorganisatie pleit dan ook voor het gebruik van verantwoorde soja.

Nederlandse bedrijven die soja verwerken of verhandelen tekenden in december 2011 een intentieverklaring. Daarin legden ze vast dat ze in 2015 voor de Nederlandse productie van vlees, zuivel en eieren volledig overgeschakeld zijn op soja, die is geteeld volgens de principes van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). Inmiddels is Nederland koploper in het gebruik van duurzame soja; in 2012 werd van de 1,8 miljoen verwerkte soja al 16 procent met RTRS-certificaat ingekocht. Echter WNF vindt dat ook alle Nederlandse handel aan de eisen moet gaan voldoen.

Het WNF roept overheden in het rapport op te zorgen voor een slimmere planning van landbouwgrond en betere natuurbescherming. Ook vraagt de organisatie banken verantwoorde sojateelt te stimuleren door eisen te stellen bij het verstrekken van leningen.

Het RTRS-certificaat geldt niet voor het merendeel van de geïmporteerde soja die vanuit de havens van Rotterdam en Amsterdam wordt doorgevoerd naar andere landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden