Lagere grondstofprijzen

Dalende voedselprijzen ondanks stijging in zuivel

6 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De mondiale voedselprijzen zijn in januari voor het eerst in drie maanden tijd gedaald, dat blijkt uit de index van voedselprijzen van de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. Ondanks de stijgende zuivelprijzen liet de index een dalende trend zien, dit is het gevolg van dalende prijzen voor granen, suiker, olie en vlees.

De index kwam afgelopen maand uit op 203,4 punten, dat is 1,3 procent lager dan het gemiddelde over de maand december en 4,4 procent lager dan het indexcijfer van januari afgelopen jaar. Volgens de FAO is de dalende prijs mede het gevolg van grote voorraden. Toch zorgt de aantrekkende vraag, zoals een verhoogde export vanuit Azië, voor een grens aan de dalende voedselprijzen.

De prijzen van suiker en plantaardige olie lieten afgelopen maand een daling van respectievelijk 5,6 en 3,8 procent zien. Tegelijkertijd zorgde een recordoogst van graan ervoor dat de graanprijs met 1,6 procent naar beneden ging ten opzichte van december. In vergelijking met januari 2012 was het zelfs een daling van 23 procent. Ook vleesprijzen, die de afgelopen maanden stegen, lieten in januari een lichte daling zien.

De enige uitzondering is zuivel. De index van de Fao laat een prijsstijging van 1,3 procent in januari zien. De index kwam uit op 267.7 punten als gevolg van een aantrekkende vraag vanuit China, Noord-Afrika, het Midden-oosten en Rusland.

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CAO
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden