Groei in ontwikkelingslanden

Teelt GMO-gewas loopt terug in industrielanden

13 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voor het eerst sinds het opkomen van de commerciële teelt van GMO-gewassen in 1996 is het areaal in de geïndustrialiseerde landen geslonken. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA). 

Het areaal in die landen kromp met 2 procent naar 81 miljoen hectare. Zo zaaide Canada minder gemodificeerde canola in en was Australië terughoudend in katoen. De daling van 800.000 hectare in Canada is het gevolg van dat boeren meer gangbare tarwe inzaaiden. In de VS steeg de aanplant krap een procent tot 70.1 miljoen hectare. Daarmee lijkt de teelt ervan aan het plafond te zitten. 

De belangrijkste groei zit in de ontwikkelingslanden waar voor het tweede opeenvolgende jaar meer is geplant dan in de geïndustrialiseerde landen. De GMO-zaadindustrie dat een waarde vertegenwoordigt van 15.6 miljard dollar ziet zich door een politieke oppositie in Europa tegengewerkt, terwijl de grootste markt Amerika bijna is verzadigd. De hogere aanplant in Brazilië heeft het wereldwijde totaal met 3 procent weten te tillen naar een record van 175,2 miljoen hectare. het land is al vijf jaar wereldleider in de teelt van gmo-gewassen. 

Het aantal landen dat gebruik maakt van de technologie bleef stabiel op 27 nadat boeren in Bangladesh voor de eerste keer insectenresistente aubergine inzaaiden. Monsanto rekent dit decennium op Latijns-Amerika om de omzetgroei te realiseren. De dit jaar op 1.2 miljoen hectare geïntroduceerde Intacta bonen, ontwikkelt om insecten het hoofd te bieden, hebben een potentiële markt van 4 miljoen hectare. 

Verdere groei kan komen van nieuwe gemanipuleerde gewassen zoals aardappelen met Phytophthora resistentie en herbicidetolerant suikerriet. In China wordt binnenkort wellicht de aanplant van gemanipuleerde maïs en biotech rijst mogelijk.

Landen met het grootste percentage GMO-teelt:

Argentinië77
Brazilië65
VS42
Canada21
India6

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

GGOGMO
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden