Richting ontbreekt nog

Kalimarkt op zoek naar bodem van de prijs

14 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De kalimarkt is nog altijd aan het herstellen van de zware klap die het te verwerken kreeg in 2013. Vraag is nu of kaliprijzen de bodem hebben gezien, zoals Mosaic aangeeft of dat de markt nog iets meer tijd nodig heeft om te herstellen van het opbreken van het kalikartel.

Rond het einde van juli werd bekend dat het duopolie op de kalimarkt gevallen is. Canpotex, de Canadese poot van de kalimarkt bestaat nog, maar BPC is niet meer. De samenwerking tussen het Russische Uralkali en het Wit Russische Belaruskali, samen BPC, klapte toen bleek dat Belaruskali kali verkocht buiten de samenwerking om. Samen hadden de twee bedrijven 43 procent van de markt in handen. 

De oorzaak van het opbreken van het kalikartel in het oosten waren de hoge kaliprijzen. Maar wat graag wilden de spelers profiteren van de grote vraag, maar dat lukte niet binnen de samenwerking, welke productiebeperkingen met zich mee bracht. Toen het kartel eenmaal opgebroken was stortte de prijzen sneller dan een kaarthuis in elkaar. 

Uiteindelijk waren het de akkerbouwers die profiteerden van het opbreken van het kartel en niet de mijnbedrijven. Eind januari geeft het Amerikaanse Mosaïc aan er rekening mee te houden dat prijzen de bodem gevonden hebben. Met 303 dollar per ton ligt de prijs 30 procent onder de prijs van een jaar terug. 

De lagere prijs zorgde ervoor dat het bedrijf over het vierde kwartaal 36 procent meer kali kon verschepen in vergelijking met een jaar terug. Tegelijkertijd is er gas teruggenomen bij het delven van kali. Daarvan werd meer dan 5 procent minder gewonnen.  

Heel anders denkt Potash Corp daarover. Het Canadese bedrijf behoort tot een handjevol bedrijven wat kali delft. Zij zijn heel wat minder positief over het komende jaar. "De markt heeft nog een lange weg te gaan om te herstellen van het opbreken van BPC."

Feit is dat in een dalende markt kopers vaak achteroverleunen. Pas wanneer ze het product nodig hebben of het idee krijgen dat de prijs de bodem bereikt heeft worden ze weer actief. Vraag is of Mosaïc gelijk krijgt. Zijn akkerbouwers dringend op zoek naar meststoffen om de grond na een overvloedige oogst van voeding te voorzien. Voor nu kampt de VS echter met bitter koud weer en sneeuw en wordt transport van meststoffen daar ook door gehinderd. Als er al een opleving van de vraag in zicht komt dan gebeurt dat pas wanneer de lente zich aandient op het noordelijk halfrond.  

     

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

kali
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden