Sterke afhankelijkheid

Indonesië nieuwe topimporteur van tarwe

4 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het tarweverbruik in Indonesië zit in de lift. Aanjagers zijn de economische groei en toenemende vraag naar gemaksvoeding. Gezien het huidige verbruik importeert Indonesië de komende vijf jaar meer dan 10 miljoen ton per jaar, stelt Rabobank in een dinsdag verschenen rapport. Daarmee komt het land in de top drie van mondiale tarwe-importeurs. 

Hoewel Indonesië een rijstland is, groeit het belang van tarwe in de laatste twee decennia. Volgens Rabobank steeg de tarweconsumptie tussen 2002/03 en 2012/13 met 5 procent per jaar. Daarmee is het land een van de grootste groeiers. Het totale verbruik steeg met 70 procent; tot 6,6 miljoen ton. 

Aangezien het Indonesische warme en vochtige klimaat ongunstig is voor tarweteelt, is het land sterk afhankelijk van invoer uit Australië, Canada en de VS. De import is dan ook verdrievoudigd de afgelopen twintig jaar. Met een importvolume van 7,1 miljoen ton in 2012/13 werd Indonesië de derde grote importeur. 

De nabijheid van Australië voorziet Indonesië van een aanzienlijke en duurzame levering van tarwe. De Indonesische regering steunt de groei van de tarweindustrie. Met dergelijke positieve factoren behoort Indonesië de komende tien jaar waarschijnlijk tot de top van tarwe consumerende en importerende landen. Dat biedt volgens de bank mogelijkheden voor buitenlandse investeringen in de tarweketen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden