Droogte en vraagtoename

Stijging voedselprijs sterkste in maanden

7 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Klimaat en een toegenomen vraag hebben geleid tot de sterkste stijging van de mondiale voedselprijzen sinds medio 2012. Dat blijkt uit de index van voedselprijzen van de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. 

Over februari 2014 komt het gemiddelde indexcijfer uit op 208,1 punten. Het nieuwe niveau is 5,2 punten, oftewel 2,6 procent hoger dan dat van januari. Dat is nog altijd 2,1 procent lager dan vorig jaar op hetzelfde moment. Hoewel het nieuws te midden de recente ontwikkelingen in Oekraïne komt, kan de stijging in februari niet volledig worden toegeschreven aan deze gebeurtenissen. 

De index registerde prijsverhogingen in alle productgroepen, met uitzondering van vlees dat marginaal daalde. De sterkste stijging sinds januari was in suiker (+6,2 procent) en oliën (+4,9 procent ), gevolgd door granen (+3,6 procent ) en zuivel (+2,9 procent ). 

De verhoging van deze maand volgt op een lange periode van dalende voedselprijzen in het algemeen. Maar het is te vroeg om te zeggen of dit een echte ommekeer van de trend is, stelt de FAO. De organisatie denkt eerder dat het weer een drijvende kracht is achter de prijzen voor bepaalde grondstoffen waaronder suiker en tarwe, maar de levendige vraag is ook een belangrijke factor voor het ondersteunen van de maïs-, zuivel- en olieprijzen. 

Specifiek voor graan gaat het om een stijging van de prijzen die voornamelijk werd veroorzaakt door zorgen over tarwegewassen in de Verenigde Staten, een sterke vraag naar voedergranen voor diervoeders en biobrandstof. Toch blijven de graanprijzen, over het algemeen, 18,8 procent onder het niveau van februari vorig jaar .

Ook een toename van de zuivelprijs. Het gemiddelde van 275,4 punten in februari komt na een stijging van 7,7 punten, oftewel 2,9 procent. Vlees daarentegen verloor licht met 0,5 procentpunt vergeleken met het niveau van januari. Februari zit gemiddeld op 182,6 punten. 

Na drie maanden daling herstelden de suikerprijzen zich eind februari. Het herstel werd ingegeven door bezorgdheid over gewasschade door het droge weer in Brazilië en de recente prognoses die wijzen op een mogelijke daling van de productie in India. De FAO suikerprijsindex komt over februari gemiddeld op 235,4 punten, een stijging van 13,7 punten, ofwel 6,2 procent vergeleken met januari.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden