Economische gevolgen groot

Water voor landbouw Krim problematisch

18 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het bedrijfsleven op De Krim toont interesse in het ontwikkelen van interregionale samenwerking met Wit-Rusland. De eerste vice-premier van De Krim heeft in een interview gezegd dat de Wit-Russische bedrijven verzekerd zijn van maximale comfortabele omstandigheden. Voor de landbouw zal de aansluiting bij Rusland mogelijk echter niet zo goed uitpakken. 

De economie van De Krim leunt zwaar op het toerisme. De Zwarte Zee resorts trekken grote aantallen Oekraïners en Russen in de zomer. De industrie, waaronder chemische verwerking en de winning van ijzererts, is goed voor 16 procent van het bruto binnenlands product. De landbouw brengt 10 procent in het laatje. 

Het land op De Krim wordt intensief bewerkt. Tarwe, maïs en zonnebloemen zijn de hoofdgewassen, samen met veeteelt en fruitteelt. Het is ook een van de belangrijkste wijnproducerende regio"s van Oekraïne. Maar de landbouw heeft water nodig en dat komt meestal van buiten De Krim, van het Oekraïense vasteland. 

Meer dan 80 procent van het water wordt door het kanaal van de Oekraïense Dnjepr aangevoerd. De Krim is niet zelfvoorvoozienend als het op water aan komt. Het klimaat in de regio is droog en warm. De meeste rivieren en kanalen drogen tijdens de zomermaanden op. Voordat De Krim zichzelf van water kan voorzien, is nog een lange weg te gaan. Constructieprojecten kunnen jaren, misschien zelfs decennia duren. Afscheiding van Oekraïne kan dus wel eens grote gevolgen hebben voor de landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden