Relevante opbrengsten

Quinoa veelbelovend gewas voor Nederland

8 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Dutch Quinoa Group en DLV Plant gaan bij acht verschillende telers quinoa verbouwen. Het eiwitrijke en glutenvrije pseudograan dat erg in de belangstelling staat wordt vanuit Zuid-Amerika geïmporteerd, maar teeltexperimenten tonen aan dat het gewas ook in Nederland uitstekend gedijd en dat er relevante opbrengsten mogelijk zijn.

De oorsprong van quinoa ligt in het Andes gebergte. De plant zou gezonder zijn dan bijvoorbeeld witte rijst, omdat er meer vezels en eiwitten in zitten en is daarom uitermate populair. Door de wereldwijd toegenomen vraag is er een tekort waardoor de prijs de afgelopen tijd fors is gestegen. Daarmee is quinoa een veelbelovend gewas.

Teeltexperimenten op onder meer Proefboerderij Rusthoeve en pilots in Brabant hebben aangetoond dat de plant ook in Nederland uitstekend kan gedijen en dat er relevante opbrengsten mogelijk lijken te zijn. In de afgelopen jaren is er door Wageningen UR onderzoek naar betere rassen uitgevoerd. Dit resulteert nu in de introductie van praktijkrijpe rassen.

De Dutch Quinoa Group gaat dit jaar samen met DLV Plant bij acht verschillende telers quinoa verbouwen. Dit gebeurt verspreid door Nederland zowel op klei als op zand. De teelt wordt intensief gevolgd en ondersteund door DLV Plant. Binnen het project wordt getracht zowel gangbaar als biologische quinoa te telen. Tevens wordt gekeken naar onder meer onkruidstrategie en onderzaai. Dit laatste wordt uitgevoerd op Proefboerderij Rusthoeve. Het project komt mede tot stand dankzij steun van LTO Noord Projectenfonds, Landbouw Innovatie Brabant en Agrivizier (Greenport NHN).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Inge 28 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10848054/Quinoa-veelbelovend-gewas-voor-Nederland]Quinoa veelbelovend gewas voor Nederland[/url]
Interessant maar ook maak ik me zorgen of het niet voor verarming van de plant zelf gaat leiden...''veredeling''
Het zou zo mooi zijn als we bij nieuwe gewassen ook de tradionele methoden zouden adopteren...terug naar hoe de natuur het bedoeld heeft.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden