Meer commerciële interesse

Nederlandse sojateelt gaat nieuwe fase in

22 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De sojateelt onder vlag van Agrifirm breidt dit seizoen uit tot 100 hectare. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van 2013. Hiermee gaan de sojaproeven een nieuwe fase in: praktijktest 2.0. tevens tonen zuivelbedrijven interesse in afname.

Voor het verbreden van de nieuwe sojaproeven hebben zich 32 telers aangemeld, verdeeld over het noorden en zuiden van Nederland. Agrifirm zegt dat er regionaal ook veel interesse is om de ontwikkeling verder te ondersteunen. Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) heeft daarbij een concrete toezegging gedaan. Ook vanuit Noord-Nederland is er enthousiast gereageerd op het projectvoorstel en wordt een financiële bijdrage verwacht van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Het Duitse bedrijf Mona Naturprodukte heeft op basis van de succesvolle ervaring van 2013 opnieuw interesse in de soja van 2014. Het grote voordeel van de Nederlandse soja voor Mona Naturprodukte is dat deze niet gemodificeerd is en een korte transportlijn kent. Dit betekent minder kilometers en daardoor duurzamer. Een andere belangrijke factor is de voedselveiligheid en betrouwbaarheid van de in Nederland geteelde soja.

Ook het Belgische bedrijf Danis draait mee in de praktijktest 2.0. Zij gaat de geoogste soja verwerken tot een enkelvoudige grondstof voor de veehouderij. Dit product kan een deel van het aanvullend gevoerde sojaschroot vervangen.

Soja biedt mogelijkheden voor akkerbouwers of veehouders met interesse in de teelt van een nieuw gewas. Zij kunnen een rendement verwachten dat vergelijkbaar is met zomertarwe of gerst. Binnen het bouwplan geeft soja, als extensieve vrucht, de grond rust. Voor melkveehouders is de praktijktest 2.0 een unieke kans om lokaal hun kringloop te sluiten. Voor de specifieke toepassingen voor food en zuivel zijn ook kwaliteitseisen gedefinieerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
van de lagemaat 22 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10848889/Nederlandse-sojateelt-gaat-nieuwe-fase-in]Nederlandse sojateelt gaat nieuwe fase in[/url]
In principe is het met de mais net zo gegaan dus laat de soja maar komen,
boer kees 26 April 2014
letop weer zo'n monopoli positie agrifirm net als met de pers pulp gaat met tot gevolg weinig concurentie werk graag maar wel met winst.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden