Export Oekraïne niet beïnvloed

Graanprognose Europa stijgt door regen

23 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De regen die reeds is gevallen, plus de verwachte regenval, zorgt ervoor dat de stemming wat betreft de Europese graanoogst stijgt. Momenteel wordt een kleine plus van 2 procent verwacht, ten opzichte van 2013. Hierdoor zijn de prijzen is Londen en Parijs wel gedaald, schrijft website Agri EU.

De graanoogst in Groot-Brittannië valt dit jaar, volgens de verwachtingen, flink hoger uit. Dankzij regenbuien ziet het gewas er richting eind april goed uit. Een totale opbrengst van 15,1 miljoen ton wordt daardoor voor mogelijk gehouden. Dat is ruim een kwart meer ten opzichte van 2013.

Volgens de weersverwachtingen krijgen grote delen van Europa te maken met voldoende regenval of zelfs een bovengemiddeld natte periode. Frankrijk heeft zijn oogstraming niet aangepast. Polen verwacht iets meer te oogsten en Duitsland iets minder.  Ook Oekraïne en Wit-Rusland profiteren van de regenval. Inmiddels is daar ruim 90 procent van het zomergraan gezaaid en bijna 40 procent van de maïs. In Rusland is met 3,7 miljoen hectare ook veel zomergraan ingezaaid. Vorig jaar was rond deze tijd slechts 2,1 miljoen hectare ingezaaid. Russische agrariërs hebben vooral zomergerst gezaaid. In totaal 2,1 miljoen hectare.

Volgens FranceAgriMer staat de Franse graanoogst er momenteel prima bij. Alle wintertarwe staat inmiddels in de aar. Vorig jaar was dat slechts 60 procent. De tarwe krijgt voor driekwart de classificatie goed tot zeer goed. Vorig jaar lag dat niveau op 66 procent. Wintergerst staat er voor 73 goed tot zeer goed op, ten opzichte van 65 procent vorig jaar.

Ondanks alle onrust lijkt de Oekraïense export van tarwe en maïs niet beïnvloed. Afgelopen week is 390.000 ton graan geëxporteerd volgens APK Inform. In totaal ging het om 154.500 ton tarwe en 176.700 ton maïs. Het persbureau verwacht dat de export op een recordniveau van 31,3 miljoen ton zal uitkomen. De verdeling hierbij is 19,5 miljoen ton maïs, 9 miljoen ton tarwe en 2,2 miljoen ton gerst. Volgens APK Inform heeft de onstabiele politieke situatie geen gevolgen voor de export.

Ondertussen wordt aan de andere kant van de wereld, in India, de tarwe geoogst. Dankzij regen en milder weer is de oogst daar zo’n twee weken later dan gemiddeld. Omdat het groeiseizoen gematigde temperaturen kende is het graan langzaam afgerijpt. Hierdoor wordt verwacht dat de opbrengsten flink hoger uitvallen. Desondanks zegt de overheid dit jaar 31 miljoen ton tarwe te willen importeren. Vorig jaar was dat nog 25,4 miljoen ton. Omdat de oogst later is begonnen ligt het niveau geïmporteerd graan nu bijna de helft lager ten opzichte van 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden